Kentsel dönüşüme 1 milyar TL harcandı - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Kentsel dönüşüme 1 milyar TL harcandı
Share 20 Aralık 2014

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşüm için bu güne kadar 1 Milyar TL’yi aşkın kaynak kullandıklarını ifade etti.

TBMM Genel Kurulunda konuşan Bakan İdris Güllüce, sağlıksız yapılaşmanın, eskiyen ve yıpranan yapı stokunun, afet riskleri ve hızlı nüfus artışı gibi faktörler şehirlerde yapıların ve alanların dönüşüm ihtiyacını zorunlu hale getirdiğini ifade etti.

Kentsel dönüşüm kapsamında 2,5 yıllık uygulama dönemi içerisinde yaklaşık 400 bin bağımsız birimin dönüşümünü başlattıklarını söyleyen Bakan Güllüce, nihai hedeflerinin Cumhuriyetin 100. yılında 6,5 milyon birim konutun dönüştürülmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında önemli bilgiler veren Bakan Güllüce şunları kaydetti: 2014 Aralık ayı itibariyle 38 ilimizde toplam 7 bin hektar büyüklüğünde 150 farklı riskli alan ilan edilmiştir. Dönüşümüne başlanan bu alanlarda yaşayan 1 milyondan fazla vatandaşımızın can güvenliği teminat altına alınmıştır.165 riskli alan teklifi ise değerlendirme aşamasındadır. Ayrıca, 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesine göre içerisinde kamu mülkiyeti bulunan 41 yerde, toplam 2 bin 840 hektar alan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı olarak belirlenmiştir”

Bakan Güllüce ayrıca 190 binden fazla bağımsız birimin risk tespiti yapıldığını, risk tespiti yapılan binalardan 13 bin 152 adet bina yıkıldığını, riskli yapı tespitinin yüzde 52’sinin tek başına İstanbul’da gerçekleştirildiğini vurguladı.

6306 sayılı kanun uyarınca yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere çalışmalar yapıldığını dile getiren Bakan Güllüce, şunları söyledi: “İllerimizde toplamda 42 bin 500 hektarlık 37 adet rezerv alan ilan edilmiştir. Ayrıca, Kanal İstanbul ile 3. Havalimanı projesini de içine alan ve 3 ilçeyi kapsayan toplam 38 bin 500 hektarlık alan Yenişehir Rezerv Yapı Alanı olarak belirlenmiştir. 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği çıkarılarak lisanslandırma işlemlerine hız kazandırılmış olup, bugün itibariyle 853 adet kurum ve kuruluş riskli yapıları tespit etmek üzere lisanslandırılmıştır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak “Kentsel Dönüşümü” koordine ettiklerini ve gerekli ortamı oluşturduklarını dile getiren Bakan Güllüce, kentsel dönüşümü valilikler, belediyeler, TOKİ ve ilgili sivil toplum kuruluşları eliyle ve gönüllülük esasına dayalı olarak özel sektör ve vatandaşlar tarafından yürüttüklerini dile getirdi.

Yürütülmekte olan çalışmalarda vatandaşların mağdur olmaması için hassasiyet gösterdiklerini ve destek verdiklerini söyleyen Bakan Güllüce, binasını dönüştüren vatandaşların başta KDV olmak üzere birçok vergi ve harçtan muaf tutulduğunu kaydetti.

Bakan Güllüce son olarak, kentsel dönüşüm için bu güne kadar 1 Milyar TL’yi aşkın kaynak kullandıklarını ifade etti.

Kaynak: Toki Haber


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org