Karadeniz’deki yerel çevre platformu temsilcileri “enerji ve kalkınma projesi” adı altında dayatılan rant ve talan projelerine karşı milletvekillerini harekete geçirmek üzere TBMM’de görüşmeler yaptı.

Karadeniz’deki yerel çevre platformu temsilcileri, iktidarın ve şirketlerin “enerji ve kalkınma projesi” adı altında dayattığı rant ve talan projelerine karşı milletvekillerini harekete geçirmek üzere TBMM’de görüşmeler yaptı.

Ankara’da iki gündür seslerini duyurmaya çalışan çevre platformu üyeleri, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’la birlikte Meclis basın kapısı girişinde açıklama yaptı. Onur, platform temsilcileriyle birlikte görüştükleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine parti olarak Karadeniz’deki çevre sorunlarıyla ilgili bir komisyon oluşturacaklarını söyledi.

Dokuz çevre platformu adına yapılan ortak açıklamayı Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan Nazlı Demet Uyanık okudu.
Açıklamada, Ereğli’den Arhavi’ye, Amasra’dan Rize’ye, Sinop’tan Ordu ve Fatsa’ya kadar yapılmak istenen değişik isimli
projelerin hepsinin doğayı, kültürü, tarihi yok edecek nitelikte olduğuna dikkat çekildi.

‘MASALLARA KARNIMIZ TOK’

“Doğayı bir meta olarak gören zihniyete karşı Metin Lokumcu’nun yolunda, Gezi ruhuyla, Soma’nın öfkesiyle mücadeleye devam edileceğine” vurgu yapılan açıklamada, özetle şöyle denildi:

“Karadeniz’deki her türlü yağmaya karşı tepkimizi dile getirmek için TBMM’deyiz. Doğa ve yaşam düşmanlarına karşı köylerimizde, vadilerimizde, dere başlarında ve yaşam alanlarımızda gösterdiğimiz direnişi ve deneyimlerimizi paylaşmak, yerelde verilen mücadelenin sesinin çoğaltılması için aktarımlarda bulunduk. ‘Dışa bağımlılık’ yalanıyla başlayan ‘kalkınma’ ve ‘yatırım’ diye devam eden masalllara artık karnımız tok. Biliyoruz ki şirketlerin taşeronluğunu yapan iktidarın ‘enerji ihtiyacı’, ‘kalkınma ve hizmet’ adıyla yaptıkları, doğayı metalaştırma ve ranta açma sürecini hızlandırmak ve şirketlerin yaşam alanlarını sömürerek daha fazla kar etmesini örtmek için uydurulan yalanlardan başka birşey değildir.”

Ortak açıklamanın ardından yerel çevre platformu temsilcileri de söz alarak, sürdürdükleri mücadeleleri anlattılar.

Açıklamaya, Karadeniz İsyandadır Platformu, Ereğli Çevre Platformu, Sinop Nükleer karşıtı Platformu, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Bartın Platformu, Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu, Ordu Doğa ve Yaşam Alanları Koruma Platformu, Arhavi Doğa Koruma Platformu, Rize Andon Vadisi ve Loç Vadisi Koruma Platformu temsilcileri katıldılar.

Kaynak: Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir