Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Växjö’de “Skärvet”Konut Sitesi
Share 23 October 2014

Tasarım: Kjellander + Sjöber Architecture (K + S)



Stockholm merkezli Kjellander + Sjöber Mimarlık (K + S) Ofisi, İsveç Växjö’ de “Skärvet” Kentsel Yenileme Mahalle Tasarım yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.
Bäckaslöv için bir başlangıç noktası, geliştirici Skanska firması tarafından sürdürülebilir bir toplum için uzun vadeli bir vizyon ile Norra Bergundasjon’u Växjö’ye bağlayan demiryolu hattı boyunca konumlanacak olan yeni mahalle yenilikçi bir anlayışla tasarımcıların yorumuna açıldı.

Kereste kaplı cepheler, değişen renk ve doku ile birlikte farklı bir konsepte ulaşıldı. Zemin kat ticari alan ile şimdi var olan fonksiyon aynen alınmış olup, ormanlık parkın etrafında olacak şekilde 190 yerleşim birimi, yaşlı konutları ve bir okul ilavesiyle programa alınmıştır.



Tasarımcı K + S projesi için “Bu site küçük ölçekli, farklı mimari kurguların ahşap ifade ile birlikte benzersiz kentsel karaktere dönüşmesi istendi” diye projeleri nitelendirmiştir.

“Yenilikçi, henüz kanıtlanmış çözümleri de bu projeler aracılığıyla deneyerek, bir günün saatler boyunca güneş ve doğadan kendi potansiyellerini tam olarak kullanarak iskan edilecek alanlarda etkinleştirmek” gibi amaçlar da projeci K + S hedefleri arasında yer aldı.


Yemyeşil bir çatı bahçesi şeklinde bir okul bahçesi mesela. Okul ve eski konut çatıları canlı boşluklar yaratmaktadır. Gündüzleri parkı mekânı okul tarafından kullanılacaktır. Akşamları ve hafta sonları, o yeşillik, doğa ve çeşitlilik ile karakterize edilen alanlar çocuklar için oyun ve toplum için bir kamusal alandır.

Yarışma: Skärvet Neighborhood Block in Växjö
Ödül: 1. lik ödülü
Mimari: Kjellander + Sjöberg Architects
Yer: Växjö, İsveç
Director: Lena Viterstedt
Tasarım Timi: Ola Kjellander, Saki Azodi, Gabriel Johannesson, Jakub Jílek, Sylvia Neiglick, Stefan Sjöberg
Geliştirici: Skanska
Alan 2.0000 m2
Yıl: 2014
Fotoğraf: K + S

Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap

3 Yorum
  1. Projeyi çok olumlu bir site yerleşkesi olarak gördüm. Bizdeki saçma katsayılar ve imar şartları olmadan sitil bir proje yapılabilirmiş demek ki. Serdar Güven

    serdar güven | 25 October 2014

  2. Tasarımın kullandığı dil, yerleşkeye benimsediği kimlik ve orta bahçeye hayat katması takdire değer bir başarı.

    kahraman yılmaz | 31 October 2014

  3. Sadeliği ve akılcı çözümüyle kimlikli bir siteyi yapma becerisini gösteren mimarı kutlamak gerekir.

    Orhan İyidoğan | 4 November 2014


Yorum yazmak için


Tasarım: Giovanni Vaccarini Architetti Endüstri ile tarım dünyası arasındaki bir arada yaşama vaat eden bir örnek, Russi’deki Giovanni Vaccarini Architetti’nin Powerbarn’ı (Ravenna, İtalya), Eridania şeker şirketinin bir mülkünün bir sanayi bölgesinin bir biyoenerji üretim tesisine dönüştürülme sürecini yorumlar. Kum tepecikleri ve doğal yollar ile çevrili olan ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi için yeni direk, enerji [...]
ARŞİV
Subscribe