İstanbul’da yasal olmayan yollarla yıkılmak istenen ve mahalle halkının korumaya çalıştığı Validebağ Korusu yanındaki alan bugün şafak vaktinde baskına uğradı.

Üsküdar’da Validebağ Korusu’nun girişine sabaha karşı iş makineleri geldi. Bunun üzerine çevredekiler ‘Çalışmalara izin vermeyiz’ diyerek protestoya başladı. Protestoya rağmen, iş makinelerinin çalışmaya başlamasına çevre sakinleri engel olmak istedi. Hukuki sürecin devam ettiğini belirten çevre sakinleri çalışmaya tepki gösterdi.


NE OLMUŞTU?

İstanbul Üsküdar’da Validebağ Korusu’na bitişik Çamlıca Konakları’nın yanındaki alanda hukuksuz olmasına rağmen başlatılmak istenen cami inşaatına karşı eylemler sürüyor. Doğal SİT alanı statüsündeki Validebağ Korusu’nun bitişiğinde cami inşaatı yapılmasının, korunun betonlaştırılması için bir adım olacağını belirten yurttaşlar dün de eylemdeydi.
Koru önünde bir araya gelen mahalle sakinleri İstanbul’un nadir kalan yeşilliklerinden olan Validebağ Korusu’nun zarar göreceğini belirterek, “Yeşil alan istiyoruz, yapılaşma değil. Nefes almak istiyoruz, fikrimiz alınsın, adam yerine koyulalım istiyoruz” dedi. Eylemde bir konuşma yapan Mimar Deniz Alkan, alanın alt yapı ve alan büyüklüğü açısından da cami yapımına uygun olmadığını belirterek, “Bu olayı din istismarı haline getirdiler” dedi.

BİR BİNA DAHA İSTEMİYORUZ

Eyleme katılanlardan Arif Bergin camiye değil yapılaşmaya karşı olduklarını vurgulayarak, “Burnumuzun dibine bir bina daha yapılmasını istemiyoruz. Yeşil alan olarak gözüken bir alan dini tesis alanına çevirilemez. 3 bilirkişi raporunun ‘Burada cami yapılamaz’ demesine rağmen, ısrarla cami yapılmaya çalışılıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BETONA HAYIR

Uygulamanın hukuksuz olduğunu ifade eden Şenis Kıvılcım da “Yeşili korumamız lazım. Yeşil alanlarımız gitgide azaldı. Çocuklarımız için, geleceğimiz için herkesin davalarının sonuna kadar gitmesini istiyoruz” diye konuştu. Arzu Gökçe ise şöyle konuştu “Otizmli bir çocuk annesiyim. Çocuğumun sağlığı için, çocuklarımızın sağlığı için yeşile sahip çıkmalıyız.”

Afra Dönertaş – Buse İlkin Yerli
Kaynak: Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir