Göteburg'da bir gazometre dönüşümü: Hseng Tai Evet Reng Lintner - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Göteburg’da bir gazometre dönüşümü: Hseng Tai Evet Reng Lintner
Share 21 Ekim 2014

Anagenesis üretken bir güç olarak doğal fenomenleri yürütmektedir bu çalışmada, bir post-endüstriyel bina cephesinin kavramını incelemektedir. İsveç’te,  Göteborg, Chalmers Teknoloji Üniversitesinde, Hseng Tai Lintner tarafından yürütülen çalışmada, doğal ile arasındaki ilişkiyi araştırmakta ve üretilen biyolüminesensin’in, ateşböcekleri ve denizanası gibi organizmaların doğal olarak oluşturdukları kemiluminesens formlarının kullanımına odaklanmaktadır. Bu sistem, iç ortamın aydınlatılmasında etkin olarak görev yapmaktadır.

Çeşitli biyoluminesan bakteri soylarının hasatını içeren ve kolonilerin büyümesini destekleyecek cephe ve gıda dağıtım sistemleri tasarımı laboratuvar deneylerinden bir dizisi, Göteborg Üniversitesi Klinik Bakteriyoloji Anabilim Dalı ile işbirliği içinde yürütülmüştür. Bu çalışmalarda site ve projenin niteliğine en uygun olan türler Aliivibrio fischeri oldu. Bu ortam, bölgeye yetiştirilmesi kolay,  endemik yaşam sıcaklığı genişliği 4-25 santigrat derece arasında değişen varlıklardır. Optimal büyüme sıcaklıkları için esneklik gerekmektedir.  Deniz suyu, pepton, maya özü ve gliserol’den oluşan basit bir ortam bu canlıların büyümesi için uygun bir ortam sağlamaktadır.

 

Bu tasarım süreci, mekansal ilişkilerin yanı sıra performatif sistemlere sahip dijital ve analog ortamlar arasında bir diyalog kurmaktadır. Araştırmalar fiziksel modellerin krokilerinden oluşan bir dizi kullanılarak rasyonalize edilerek mimari dil aracılığıyla jeolojik oluşumların, bilgisayar ortamında simüle edilen akışkan dinamiği ve eşkenar örgünün  ezilmesi deneyimini taklit etmektedir.  Oluşan duman benzeri yapı, kaliteli bir gasometr olarak bilinen binanın eski kullanımına bir mimari gönderme yapmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Proje tam daire biçimindeki zarfın, program ve bina kabuğu arasında bir kontrast yaratarak bir tasarım yolu önermesinden ibarettir. Ve önerilen program, Göteborg Gullbergsvass’de sahipsiz bir gazometrenin bir post-endüstriyel montajla gerçekleşen sanayi tarihinin yeni bir müzesidir. Gasometre Göteborg’un endüstriyel geçmişinin güçlü bir sembolüdür ve kentin 80 yıldır önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Proje kentin endüstri mirasına bir saygı gösterisi oluşturmaktadır. 

Tasarım: Hseng Tai Evet Reng Lintner
Danışman: Daniel Norell
Kaynak: Evolo
Çeviri:Mimdap

Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org