İstanbul’da bir metro vagonu, Sanayi Mahallesi Seyrantepe durakları arasında raydan çıkıp kenarda süren inşaatın levhalarına çarptı. Kopan bir demir,vagonu delip, yolculardan Fatih Çoban’a saplandı. Koca demir kalçasından girdiği için Çoban, metro treni tamamen devrilmediği için de İstanbul da bir faciayı daha ucuz atlattı.

YENİKAPI Hacıosman metrosunun vagonlarından biri, Sanayi Mahallesi Seyrantepe durakları arasında dün sabah makas değişimi sırasında raydan çıktı. Savrulan vagon, inşaat çalışması nedeniyle rayların kenarına konulan sac levhalara çarptı. Levhaları tutan demirlerden biri, metro vagonunun kapı camını kırarak içeri girdi ve ön koltukta oturan güvenlik görevlisi Fatih Çoban’ın (33) kalçasını delip geçti. Fatih Çoban yaklaşık 40 dakika sonra itfaiye ekiplerinde kurtarıldı.

İŞTEN EVİNE GİDİYORDU

Gayrettepe’de bir sitede güvenlik görevlisi olarak çalışan Fatih Çoban, dün saat 09.15’te Seyrantepe’deki evine gitmek için Yenikapı Hacıosman metrosuna bindi. Sanayi Mahallesi durağında Çoban ve yaklaşık 30 yolcu, Seyrantepe’ye giden aktarma metrosuna geçti. Metro treni, birkaç dakika sonra, ‘Şaft 1’ İnşaatı denilen, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun tam altındaki bölüme geldi. Burada hızını iyice düşürse de, makas değişimi sırasında ikinci vagon henüz belirlenemeyen bir nedenle raydan çıktı. Savrulan vagon, süren inşaatla rayları birbirinden ayıran sac panellere çarptı. Vagon raydan çıksa da baş taraf ilerlemeye devam edince, iyice gerilen sac panelleri tutan demirlerden biri, vagonun kapı camını kırarak içeri girdi. Demir, kapının hemen önündeki koltukta oturan Fatih Çoban’ın baldırından girerek kalçasının üzerinden çıktı. Metroda can pazarı yaşanırken, vagondakiler çığlık çığlıka kapıya koştu.



‘EKŞİ’DEN NAKLEN KAZA

Bu sırada metroda yolcu olduğunu öne süren bir internet kullanıcısı, yaşadıklarını ‘ekşi sözlük’te şöyle anlattı: “Metro hafiften titremeye başladı, çok anormal bir durum olarak görmedik ama bir süre sonra titreme şiddeti epey arttı. Hemen sonra metrodaki acil çıkış düğmesine bastık ve sirenler çaldı. Şansımıza metronun her iki tarafında duvar değil de, sağ tarafında inşaatın olduğu ve inşaat işçilerinin olduğu boş bir alan vardı. Onlardan yardım istedik. Kapı açıldı ve çıkmaya başladık. Ambulans istedik ve 30 dakika boyunca ambulans gelmedi. O adam yaralı bir şekilde yerde yatmaya devam etti. Kazazedelerden biri metroda çalışan işçilere “Burada sağlık görevlisi yok mu hiç? Başınıza bir şey gelse çağırabileceğiniz herhangi bir kimse?” dedi ama işçilerin başını öne eğip susması durumun vehametini özetlemeye yetti. Söylenecek çok söz de yok aslında.” Kaza ihbarı üzerine, çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi metro durağına sevk edildi. Kaza yerine ilk ulaşanlar itfaiye ve 112 ekipleriydi. Oksijen tüpleriyle tünele inen itfaiyeciler, önce Fatih Çoban’ın kalçasındaki demirin vücut dışında kalan bölümlerini kesti.

‘TÜNELE DÜŞEBİLİRLERDİ’

Çoban kalçasındaki demir parçasıyla tünelden çıkartıldı. Kaza sırasında tünelde çalışan işçilerden biri, “Bir anda ses geldi. Ne olduğunu anlamadık. Koşup yardım etmeye çalıştık. Kendi girip çıktığımız tünelden yolcuları çıkarttık. O metro devrilse çok kötü olurdu. Hemen ileride 30 metrelik başka bir tünel var. Belki de oraya düşebilirdi. Allah korudu” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise, kaza sonrası ekiplerin teknik incelemesinin sürdüğünü, detaylı açıklamanın yapılacağını bildirdi.



‘Çok canım yanıyor ama akşam işe gitmeliyim’

METRO kazasında kalçasını delip geçen demirle yaralanan özel güvenlikçi Fatih Çoban, ambulansla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Olayı haber alan baba, emekli başkomiser Şeref Çoban hastaneye gelip sedyedeki oğluyla görüştü. Babasına, “Çok canım acıyor. Akşam işe gitmem gerekiyor. Ne zaman çıkarım” diyen Çoban, daha sonra ameliyata alındı.

Sabotaj ihtimali araştırılıyor

METRONUN makinisti Burhan Civelek, polise verdiği ifadede, ”Ne olduğunu anlayamadım. Tren neden raydan çıktı bilmiyorum”dedi. Istanbul Cumhuriyet Savcısı’nın bilirkişi oluşturulmasına karar verdiği kazada sabotaj ihtimali de değerlendiriliyor. – Çetin AYDIN/İSTANBUL



KAZA ANLARI

KAZA yapan metro vagonunda bulunduğunu öne süren biri de, Twitter kullanıcısı ‘mukoyoko’ydu. İşte, ‘mukoyoko’nun kaza ‘tweet’leri:
Saat 09.31: Sanayi’den Seyrantepe’ye giden metro tünelde kaza yaptı biraz önce. 2’nci vagonda (orada olduğum için sadece onu biliyorum) yaralı var!!
09.32: Tünelden çıktık az önce, yaralıyı hâlâ çıkarmadılar.
9.42: Şu an şurada bekliyorum hâlâ. Ambulans nereden, nasıl gelir buraya bilmiyorum.
9.46: Ambulans geldi sonunda!
9.53: İtfaiyeden de geldiler.
10.08: Yaralıyı çıkardılar sonunda. Götürüyorlar, yaşıyormuş. Artık nefes alabilirim ben de!!
10.13: Turing’in oradaymışız. Tırmandık, çıkıyoruz şimdi.
10.55: Yaralı için hiçbir şey yapamadım şoktan, titremekten. Hiçbir şey kahretsin, kahretsin.

Eyüp Serbest
Fırat Alkaç
Kaynak: Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir