Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim
ANA SAYFA
Central Park ve saçağı…
Share 27 September 2014

Tasarım: Jean Nouvel Atöyesi


Konsept

Avustralya, Chippendale Central Park’ta Nouvel ve Blanc tamamen yeni bir ölçekte yeni bir tuval sundu. Tasarımcılar doğal dünya ile uyum içinde yaşayan bir tümleşik bina inşa edebilme deneyimi ortaya koydular.

Yapı devasa asma germe saçağı ile parkta dikkat çekici heykelsi bir öge olarak ortaya çıkmaktadır.


Teras katlar ve onların çıkışları dikkat çekicidir. 


Şehirde büyük semt merkezinde halka açık bir parkta yemyeşil bir 21. yüzyıl gölgeliği oluşturmak için tabandan tavana cam kuleler tarafını tırmanan yeşil doku ve onun müthiş gölge yaratacak saçağı düşünülmüştür. Yapı Avustralaya’da iş gören Frasers Gayrimenkul merkezi için tasarlanmıştır.


Avustralya’nın çiçekleri ve bitkileri, bitki örtüsü dikkate alınarak 250 tür kullanılmak suretiyle cephede bir müzikal kompozisyon oluşturulmuştur. Katlar arasında dışarı yapraklı yeşillik sunularak, ilkbaharda Sydney’in silüeti için mükemmel bir çerçeve sağlanmaya çaba sarf edilmiştir.

Teras bahçeleri parka ve kente bakı noktaları olarak çok önemli bir değer taşımaktadır.

Jean Nouvel Atöyesi tasarımı kule bina ve onun saçağının uzaktan görünümü  

Yansıtıcı aynalar vasıtasıyla parka gün ışıklarının iletilmesini sağlayan ayarlı mekanizma

Yapı grubunun toplu görünüşü


Bahçeler

Burası New York Central Park gibi, 64.000 metrekare alan kaplamakta olup, arkadaşlarınızla ve ailenizle dinlenebileceğiniz yemyeşil sakin bir buluşma yeridir. Orada bulunduğunuzda sakin bahçeleri veya basitçe açık havada bulunmak, yemek yemek, bazen de sadece çimler üzerinde oturup etrafı seyretmek isteyebilirsiniz. Chessboards bu haliyle bir açık hava sineması olmasının yanı sıra zaman zaman müzik festivalleri düzenlenen eşsiz bir yerdir.
Hem düşeyde hem yatayda aktif yeşil kullanımı önemsenmiş…
Yatay bahçelerden kent silüetine bakış…



Konsol & Heliostatlar

Bu kompleks bina için düşünülen asılı konsol Central Parkın doruklarını taçlandırmaktadır. Bu konsol ve çevresi kule binanın en lüks dublekslerini içermektedir.
Düşey peyzajın da bir tasarımı, kompozisyonu bulunmaktadır.

Kompleksin kesit şeması

Yansıtıcı aynaların konsol altından parka yarattığı etkisinin şemalaştırılmış hali 

Bu yapıda güneş ışığını içeri alma konusunda bir denetim uygulanmaktadır. Ayrıca güneş ışığına duyarlı motorize aynalar konularak aşağı Central Park’ın bahçeleri üzerine ışınlar yönlendirir. Hava karardıktan sonra yapı gökyüzünde hareketli hale gelir ve parıldayan bir havai fişek gibi gelen ışıkları parka doğru çevirir. Sanatçı Yann Kersalé, LED teknolojisini bir sanat gibi kullanarak bu bina ve çevresinin bir tuval olduğunu unutmadan çok detaylı bir aydınlatma uygulamıştır.
Central Park tasarımına bu yapı ve konseptiyle yeni yıldızların aydınlattığı bir mimari şekil getirilmek istenmiştir..

Mimari: Ateliers Jean Nouvel
Yer: LOT 1 Broadway, Central Park, Chippendale NSW 2008, Avustralya
Tasarım Mimarı: Jean Nouvel .
Uygulama Mimarı: PTW Mimarlar
Yeşil Duvarlar: Patrick Blanc
Yıl: 2014
Fotoğraflar: Murray Fredericks , Simon Wood , John Gollings


Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap

2 Yorum
  1. HARİKA

    Anonymous | 30 September 2014

  2. Vahşi Kapitalizmin boyunduruğu altındaki zavallı insanoğlu sözümona “modernlik” ve “teknoloji” adına kendine dayatılan gayri insani, huzursuz ve sükunet olmayan vasatlarda yaşamaya mahkum ediliyor. Yerde yer mi bitti ki, gökyüzü yarışını inatla ve inatla sürdürüyorsunuz? Efendim New York’taki söyleymiş, böyleymiş buradaki buymuş. New York’taki Central Park’ta böylesi gökdelen ve teknolojik sıkıntılı saçaklar, ondokuzuncu kattaki bahçeli apartmanlar yok bir kere. Adam gibi şehrin tamamen yeşil bir akciğeri mesabesinde.

    Zaten yazıda da belirtildiği gibi firma teknolojisini denemiş ve bununla da övünüyor. Dahası Avustralya’daki 250 çeşit bitki katlardaki bahçelere dikilmiş vs. uzun boylu teknolojik öğünmelere yer verilmiş.

    Zaten bu insanoğlunun sıkıntısı ve hayatındaki huzursuzluklar Aydınlanma Çağı denilen ve teknolojinin mabud ittihaz edilerek insanoğlunun teknolojiye teslim edilmesiyle başlamıştır. Hâlâ da bu sıkıntı düzeleceği yerde artarak sürmekte ve birilerinin kârı ve enaniyetlerini tatmin için sürdürülmektedir.

    Hayati Binler | 7 October 2014


Yorum yazmak için


Tasarım: Opsis Architecture Çok kültürlü Merkez, dönüşümlü bir projedir ve yenilenen kitabevinin üzerinde yer alan kampüs etnik öğrenci grupları için yeni bir evdir.           –       Güneşten koruyucunun içine yerleştirilmiş Z-şeritleri yerleştirilmiş profilli metal panelden oluşan dokuma bir deri ile eklemlenmiş bir heykel bronz obje olarak düşünülmüştür. Ortaya çıkan [...]
ARŞİV
Subscribe