Mulhouse Kültür Merkezi / Paul Le Quernec

Mimarlar: Paul Le Quernec
Yer: Mulhouse, Fransa
Alan: 1.250 m²
Yıl: 2013
Fotoğraflar: 11h45

Yüklenici: Mulhouse, M2A Şehri
Proje Yönetimi: Paul le Quernec, Fabrice Wianni, Benjamin RINGEISEN

 

 

 

Mimar. Bu yeni sosyo-kültürel merkez, Fransa’da, Mulhouse kentinin dezavantajlı bir bölgesinde, büyük bir gelişim programının bir parçasını oluşturmaktadır. Kültür merkezi için ayrılan arsa sıkı ve titiz bir planlama ile kurgulanan kentin gelecekteki planları için de bir engel oluşturmayacak şekilde planlanmıştır.

Bina, etkileyici tasarımı ile, mahalle kapsamlı dönüşümü sembolize etmektedir ve iki temel amacı bulunmaktadır.

– Sosyo-kültürel alan ve kullanıcıların dinamizmini ifade etme;
– Apartman kuleleri arasında sıkışmış bir monolitik blok haline dönüşmesini engellemek.

Zemin kat diğer katla birlikte veya ayrı ayrı çalışabilir, iki bölümden oluşur. Bunlar düzgün ve dikkatli bir şekilde üst kattaki bükümleri de karşılayacak şekilde birbirleriyle ve arka sınırlarıyla hizalanmaktadır. Hizalama arttıkça, arsa etkisinden kaçış ve parka doğru yönelme gerçekleşir. Bu “hareket” zor bulunabilecek bir enerjiyi çağrıştıran deforme hacimleri üretilmesini sağlar. İç tasarım aynı ilkelere dayanmaktadır.

Mekan, bir topluluk “salonu” olarak işlev görmekte, böylece küçük bir soyunma odası, çalışma masası ve gişe ile desteklenmesi istenmiştir. Binada farklı kişiler aynı anda fakat ayrı ayrı çalışabilir. Birinci katta, genel kamusal alan, park veya meydanın manzarası sunan, anıtsal bir ızgara ile dışarıda gözlerden korunan bir veranda ile tamamlanmaktadır. Bu öğretim, mutfak faaliyetleri hatta toplantıların veya eğitim oturumlarının iyi havalarda dışarıda düzenlenebilmesi anlamına gelir.

Büyük ilgi gören yapı, ziyaretçilerin binanın etrafında yol bulmalarına yardımcı olacak şekilde kurgulanmıştır. Pencereler ve açık ışık çizgileri içte ve dışta hem referans noktaları sağlamakta hem de aydınlatma görevi görmektedir. Bu açıklıklar da bina genelinde yüksek kalitede aydınlatma sağlayan, ayrıca ziyaretçi ve kullanıcılara değer veren bir başka unsur oluşturmaktadır.

 

 

 

 

Kaynak: Archdaily
Çeviri:Mimdap

 

One Comment

  1. Bizim Atatürk’ün bir buluşu olan halkevlerinin çağdaş bir versiyonunu yapmışlar. Halkın kültürel gelişmesi için açılan halkevleri kuşkusuz dünya kültürüne büyük bir katkıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir