AOÇ'de tokat gibi bilirkişi raporu - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
AOÇ’de tokat gibi bilirkişi raporu
Share 29 Ağustos 2014

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) sit statüsünü kaldırma kararına ilişkin bilirkişi raporunda, alanın doğal ve tarihi sit derecesini kaybetmediği belirtildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun söz konusu kararı hakkında açtığı davaya ilişkin bilirkişi raporu açıklandı. Bilirkişi raporuna göre, “ilgili koruma kurul kararları eksikli ve hukuki değerden uzak kamu haklarından zarar gören üçüncü taraflar koruma kurulunun kararları için ceza davaları açabilirler.”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bilirkişi raporunu değerlendirerek “Koruma Kurulu’nun koruma işlevini yerine getirmediği raporla ayan beyan ortaya çıkmıştır” dedi.

Raporun çarpıcı gerçekleri ortaya koyduğunu belirten Candan, şunları söyledi: “Bilirkişi raporu bir kez daha lehimize geldi. Koruma Kurulunun ‘AOÇ alanlarına ait 1/10000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planında Tarihi Çekirdek Alanı içinde kalan 63886 ada 5 parselin tarihi sit statüsünün kaldırılmasının uygun olduğuna’ ilişkin kararının yürütmesini durdurulmasını isteyerek dava açtık. Alanlarında uzman üç profesörün incelemesiyle yapılan bilirkişi raporu AOÇ’deki talanı, kasıtlı süreçleri gözler önüne seriyor. Alan yıkılan Marmara Otelinin de bulunduğu tarihi çekirdek alandır. Bilirkişi raporunda AOÇ’ye ilişkin olarak çarpıcı tespitler yapılmış” dedi.

Raporda yer alan “Alan doğal ve tarihi sit özelliklerini yitirmemiştir. Yitirmiş olsaydı dahi kurulun onarım ve ihyası yönünde karar üretmesi yasa gereğidir. Aksi takdirde kurul yükümlülüğünü yerine getirmemiş sayılır” ifadelerini aktaran Candan, raporun tabiat ve kültür varlıklarını korumakla görevle kurulun tam tersine koruma niyetinde olmadığını da açığa çıkardığını söyledi.

Kaynak: Evrensel


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org