Gökçek’den 38 numara “orta çağ şehirciliği” - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Gökçek’den 38 numara “orta çağ şehirciliği”
Share 27 Ağustos 2014

Çok yakın zamanda, bir oldu bittiyle çıkarılan “ Mekansal Planlar Yönetmeliği” ile Kentlerin bütüncü planlamasına yönelik olarak yapıla gelen, “Çevre Düzeni Planları”; “Nazım plan” kategorisinden çıkartıldı.

Görüşlerine başvurduğumuz akademisyen ve Şehir bölge planlama uzmanı Çalgüner; yönetmeliğin ilgili 4. Maddesi hakkında şunları söyledi.Planları şemalara indirgeyen ve “ölçek oyunu” yapan bir zihniyet; kendini hukuktan ve planlamadan muaf sayma eğilimi içinde. Çevre düzeni nazım planlarının yasal bir belge olduğunu belirten Çalgüner; bu gelişme ile birlikte, alt ölçekli bir çok projenin, çevre düzeni üst planınına uyumu sorgulanmadan aklanabileceğini savundu.Bu yönetmelik maddesinin, planlamada “ölçek” ve “plan kademelerinin birlikteliği ve uyumu” ilkesine ve mevcut İmar kanununa aykırı olduğunu söyleyen Çalgüner; yönetmelikte bahsi geçen “strateji planları” deyiminin çağdaş şehircilik kuramlarında yer alan ve bir planlama kuram türü olan “Stratejik planlama” ile alakası olmadığını, bu deyimin bir kelime oyunu olarak özellikle
yönetmeliğe girdiğini savundu. Yönetmeliğin AUAP 2038 gibi üst ölçekli ülke genelindeki tüm ana planları da olumsuz etkileyebilecek bir sonuç doğurduğunun altını özelikle çizen Çalgüner; devamında , idare mahkemelerimizin, bu şehircilik takiyesini bozacağını ve 1/25.0000 ölçekli “Çevre düzeni nazım planlarını” dikkate alacağını, Fiziki yapısal planların, “şemaya” ve krokilere indirgenmesinin önüne geçeceğini umut ettiğini söyledi.
Örneğin “Ankara ulaşım ana planı 2038″ kapsamında; özellikle ODTÜ yolu,AOÇ bulvarları,teleferik vb. gibi alt ölçekli fiili projelerin, üst ölçekli şemalar ile daha rahatlıkla meşrulaştırılabileceği/aklanabileceği bir hukuki hülle ortamı yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Çalgüner devamla;
” Üst ölçekli bir fiziki nazım planın ; nasıl “ mekânsal strateji” adı altında, grafiklere ve define planı el haritasına, şemalara ve krokilere indireceklerini ve “genelin” içinde, “ noktasal şeytani detayları ” nasıl eritebileceklerinin hesapları yapılmış.

Ankara ulaşımı için sipariş edilen “analiz çalışmaları”; bir Yapısal nazım planı oluşturmak için son derece yetersiz ve temelsiz bir doküman olduğu için; önümüzdeki günlerde askıya çıkacak “2038 Ulaştırma Ana Planı” üzerinde yorum yapmaya bile değmez buluyorum.” dedi.

Kaynak: Gazete Ankara

2 Yorum
  1. bu planı yapanlarda o zaman sipariş ve atanmış kişiler!!!

    yılmaz | 30 Ağustos 2014

  2. Fazla söze gerek yok, şehirlerimizin ne hale geldiği ortada zaten.

    Hayati Binler | 9 Ekim 2014


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org