Avanos'ta Köprü Dibindeki İnşaata Dava - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Avanos’ta Köprü Dibindeki İnşaata Dava
Share 25 Temmuz 2014

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Nevşehir’in Avanos ilçesindeki 116 yıllık tarihi taş köprünün yanındaki inşaatın ruhsat iptali için dava açtı.

1898’da inşa edilen ve 11 ayak üzerine oturtulan tescilli köprü Avanos’un simgelerinden biri.

Köprünün hemen yanına yapılan üç katlı alışveriş merkezi ve restaurant olarak kullanılacak inşaat farklı sivil toplum örgütlerinden tepki çekmişti.

Avanos kültür varlığıdır

Mimarlar Odası Ankara Şubesi açtığı ruhsat iptali davasında tescilli köprünün yanındaki inşaat için koruma kurulundan izin alınması gerektiğini, inşaatın nehir kenarında olması nedeniyle kıyı kanuna uygun olmadığını belirtti.

Oda, Avanos’un özgün yapısı nedeniyle korunması gereken kültür varlığı olarak dünyada önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek inşaatın kentsel silueti bozacağını, yörenin özgün yapısına uygun olmadığını, yapılaşmayı arttırarak emsal teşkil edeceğini ifade etti.

Yapılaşma sürekli artıyor

Kapadokya Kültür Tarih Koruma ve Araştırma Derneği Başkanı Mükremin Toprak, Avanos’ta yapılaşmanın sürekli artarak yörenin özgün yapısının yok olduğuna dikkat çekti.

“Hali hazırda nehir boyunca yapılan çeşitli restoran ve cafelerle ilgili süren davalar var. Taş köprünün öte yanında da yine kocamaan bir otel var. Bu yapılar hep birbirine emsal teşkil ederek artmaya devam ediyor.”

Tescilli köprünün bitişiğine inşaat vicdansızlık

Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan da Nevşehir Bölgesindeki kültürel mirasa saygısızlık içerisinde yapılan inşaatların sayısının giderek arttığını, yörenin özgünlüğünü hiçe sayarak yapılaşmanın önünü açanlara yönelik mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

“Kızılırmak nehrinin iki yakasında kurulmuş olan Avanos hem turizm merkezi olma hem de birçok kültürel mirası barındırma anlamında çok büyük değere ve öneme sahiptir. Bu nedenle Avanos’taki imar uygulamaları ve yapılaşma kararlarının Avanos’un dokusunu bozmayacak, kentsel silueti etkilemeyecek nitelikte, koruma mevzuatı çerçevesinde ele alınması gerektiği tartışmasızdır.

“Bölgede yer alacak yeni yapılanmaların, hangi işlevi yerine getirmek için önerilmiş olurlarsa olsunlar, yörenin özgün özellikleriyle uyumlu, onlarla organik bir bütünlük içinde olmaları esas alınmalıdır. Zira kültürel mirasın yaşam kültürünün zenginliğinin ve geçmişte varılan teknik düzeyin belgesi olduğu kabul edilmektedir. Bu tescilli köprünün bitişiğine inşaat yapmak vicdansızlıktır.”

Otele durdurma verilmişti

Danıştay, daha önce bianet’in gündeme getirdiği Kapadokya’da doğal yapıya zarar verdiği için halkın tepkisini çeken Nevşehir’e bağlı Uçhisar Beldesi’ndeki CCR Hotels’in inşaatına yine Mimarlar Odası Ankara şubesinin açtığı dava sonucu yürütmeyi durdurma vermişti.

Mimarlar Odası’nın, CRR Hotels’in yanında yer alan Arinna Otel için de başlattığı hukuki süreç devam ediyor.

Kaynak: Bianet


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org