Ilısu Barajı’nın inşaatındaki tüm yasal durdurma kararları ve halkın itirazlarına rağmen projede son aşamaya gelindi.

Geçtiğimiz günlerde Ilısu Barajı inşaatında incelemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu baraj tamamlandığı zaman yıllık 4 milyar kilovat elektrik üretip, arazilerin sulanmasıyla barajın bölgeye hayat vereceğini iddia etti. Fakat bu açıklama 60 yıl öncesinin araştırmasına dayanıyor. Hasankeyf’in yok olmaması için mücadele edenlerden ve esnaf olan Ömer Güzel ‘Projenin durdurulacağını inanmak istiyoruz’ diyor. Bölgede çalışma yürüten Doğa Derneği de Hasankeyf’in yerinde kalması gerektiğini söylüyor. Projeye İsviçre, Almanya, Avusturya maddi destek veriyordu fakat daha sonra hem barajın ÇED kararının olmayışı hem de sivil toplum kuruluşlarından gelen tepkiler sonucu projeden finansal desteklerini çektiklerini açıkladılar. Türkiye’den Akbank ve Garanti Bankaları finansal destek sağlıyor. Nurol ve Cengiz inşaatın da aralarında bulunduğu konsorsiyum projenin yapımını yürütüyor.

‘KÜLTÜRÜMÜZ YOK EDİLİYOR’

Ilısu esnaflarından Ömer Güzel, Bakan Eroğlu’nun Ilısu ziyaretinde söylediklerine atıfta bulunarak “Başbakan ve Bakan’ın söyledikleri buradaki yerli halk ve esnafa dair gerçekleri yansıtmıyor. Biz yerimizden edilip yeni Hasankeyf’e taşınmak istemiyoruz. Buradaki tarihi ve kültürel değerlerin, ekolojik yapının tahribata uğratılmasını kabul etmiyoruz. Hayatımız sil baştan düzenlenmek isteniyor. Kültürümüz yok edilmek isteniyor. Bize lüks villalar vaat etseler dahi biz Hasankeyf’in yok edilmesine karşıyız” dedi. Ayrıca Güzel Hasankeyf’i katledecek bu proje ile birlikte çevrenin ve birçok endemik bitkinin yok olacağını, Dicle Nehri’nde yaşayan birçok hayvan türünün soyunun tükeneceğini belirtti. Yerli halk olarak büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Güzel “Burada kimse bu projeyi istemiyor, kendi aramızda toplantılar düzenliyoruz. Bu projenin yapılacağına hâlâ inanmıyoruz, durdurulacağını biliyoruz” dedi.

“UNESCO’YA ADAY”

Doğa Derneği’nden Dicle Tuba Kılıç ise “Bakan Eroğlu’nun barajın 4 milyar kilovat elektirik üreteceği açıklaması 60 yıl önce hesaplanmış bir rapora dayanıyor ve gerçeği yansıtmıyor. Yeni bir etüt çalışması yapılıp hesaplamanın yeniden yapılması gerekiyor. Çünkü Dicle Nehri artık eski kapasitesinde akmıyor ve debisi her yıl düşüyor. Yılda sadece 2 ay yüksek debide akan nehirden 4 milyar kilovat elektrik üretilmesi imkânsız. Hasankeyf 11 bin yıllık tarihi geçmişi ile Unesco’nun 11 kriterinden 9’unu sağlayan tek yer. Baraj projesinin acilen durdurulup, Hasankeyf’’in Unesco Dünya mirasına sokulması gerekiyor. Ilısu Barajı yasadışı inşa ediliyor. Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı var. Odalar sürekli dava açıyor. Danıştay olumlu karar alıyor fakat Hükümet Meclis’te kanun hükmünde kararname çıkarıyor ve inşaatın devam etmesine göz yumuluyor” dedi.


Yok olacak bazı bitki ve hayvan türleri

•Rafetus kaplumbağası
•Leopar sazanı
•Alaca yalıçapkını kuşu
•Küçük akbaba
•Büyük kız kuşu

Hasan Turhan
Kaynak: Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir