Şarap ve kültür evi: Bodegas Protos - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Şarap ve kültür evi: Bodegas Protos
Share 2 Mayıs 2014


Tasarım: Richard Rogers + Alonso y Balaguer

Endüstriye alanda birçok eser vermiş olan tasarımcılardan Richard Rogers + Alonso y Balaguer Protos ‘ da yeni bir şaraphane, sosyal tesisler ve yönetimi temsil edecek yeni bir merkez planladılar.
Bina, şarap hazırlanması için gerekli kritik ve özel çevre koşullarına cevap verecek Protos marka özelliklerini karuyup üretecek özellikler gözetilerek düşünülmüştür. PENAFIEL çevresinde en uygun koşulları sağlamak için gerekli enerji tüketimini en aza götüren, doğayla uyumlu çözümler aranmıştır. Enerji tasarrufu fikri tasarımın doğasında da önemlidir zaten.

Yeni bina bölücü ve taşıyıcıları yolun altında inşa edilmiş bir tünelden meydana gelmektedir. Peñafiel tarihsel olarak öne çıkarak parlayan ve restore edilmiş Kalesi, gelecekteki Şarap Müzesini dağın altında uzun koridorlar ile bu alana bağlamayı hazırlamıştır.


Kat Planı

Binanın tabanındaki termal ataletten yararlanarak ve çağdaş bir biçimde şarap imalathaneleri geleneksel formlarının yeniden yorumlanması, üretim ve şarap olgunlaşması için alanları burada yeni bir düşünceyle yer altına dizilmesi önemli bir harekettir.


Bölgenin topoğrafya düzeniyle uyum içinde şarapla ilgili bu temel yapının üzerine ışık kontrolunu da sağlayan ve yapıya görkemini veren ondüle bir saçak sistemi kurgulanmıştır.
Gemi şeklindeki şarap mahzenleri mekanlarının bulunduğu bölümün yeniden yorumlanmasına, üstte lamine ahşap parabolik kemerli bir yapı eşlik eder. Peñafiel Kalesi manzaraları ile bütünleşen bir cephe binanın mimari kompozisyonunda giderek daha önemli hale gelir.

Hacimsel farklı ölçeklerde dokunuşlar ile işin içine çevrenin de katılması…
Her şehir için bir çevresel, görsel veya peyzaj özelliği bulunur. Peñafiel tesislerinde eğimli seramik parabolik saçak destesi kahverengi kırmızımsı renkte yansıyarak kendi özelliğini işaret eder.

Mimarlar: Richard Rogers , Alonso y Balaguer
Yer: Peñafiel, Valladolid, İspanya
Alan: 22.000 m²
Yıl: 2008
Fotoğraflar: Richard Rogers + Alonso y Balaguer

Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org