“Kırılmış Kentleşme” manifestosu: Elle Geddeman - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
“Kırılmış Kentleşme” manifestosu: Elle Geddeman
Share 22 Nisan 2014

“Kırılmış Kentleşme” manifestosu bir Elle Geddeman, Core Stüdyo önerisi aynı zamanda Harvard Üniversitesi Tasarım Okulunda gerçekleşmiş bir çalışma.
Yazar, kendisine hangi tür bir şehirciliğin kenti yeniden canlandıracağını soruyor. İkonik yapılar, -kendi tekil varlığını bir imajın görüntüsünde gerçekleştiren- bir kentin geçerli parçası olamaz. Kent içinde var olma, sürekli olarak sınırlarda dolaşma anlamına gelir. Bizi kamusal tanımlamalarımız, sınırlar, eşikler tarafından tanımlanan mekanların salınımıyla şekillenmekte. Eşikleri bir kentleşmenin verisi olarak tanımlamak mümkün değildir: programın nasıl geliştiği, hareketin nasıl ortaya çıktığı, akışkanlığın nasıl çözüldüğü, değişimlerin nasıl görüldüğü de önemlidir.

Bir kentin dokusunu tasvir etmek, onların en karmaşık ve yoğun ilişkilerinin tanımlanması anlamına gelmektedir. Bu sadeleştirmeye yol açmasa da tersi de değildir. Kenti bir sanat eseri olarak sürdürmek de mümkün değildir. Daha çok şehircilik “yeni” ile değil aynı zamanda “daha” ve “dönüştürülmüş” olanla ilgili olacak. Gerdeman’ın savunduğu tez; bizim kalıcı biçimlerin yerleşimleriyle ilgilenemeyeceğimiz, bunun yerine daha çok mekanı muktedir kılan, kalıcı formları reddeden bir tavırda olmamız gerektiği. Bizim becerimiz, “daha fazla ve dönüştürülmüş” ile ilgili olacaktır. Bu şeffaflıkla sağlanacak, sınırları inkar edecek, eşikleri ise bir kimlik belirleyici birleştirici olarak tanımlayacaktır. Bizim kentleşmeye olan tutkumuz yanlıştır. Onun yerine biz geçişin ve imajın manipülasyonu ile ilgilenmeliyiz. Amacın tabakalanması, katı otoritenin azaltılması, sonsuz farklılıklara olanaklar sağlanması. Onun önerisi bir dizi önlemi içermektedir. Sınırların inkarı, ölçeğin değiştirilmesi, özgün olanın alternatifinin ortaya konulması, boşluğun çözümlenmesiyle eşiklerin tanımlanması, kent cephesinin biçimlenmesi, insanların kendi aralarındaki ilişkilerin gözlemlenmesi, birlikte ya da ayrı ayrı sürekliliğin reddedilmesi, bunun için çok katmanlı kullanımlara olanak sağlanması: bu sadece mekan sunacak kadar naif olmamalı fakat hedef göstermeli.

Kaynak:Evolo
Çeviri:Mimdap

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org