Tasarım: Ziya İmren Mimarlık

Bu yarışma Türkiye genelinde Türk okul yerleşkeleri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen serinin bir parçası oldu.

Son zamanlarda Beykoz Okul Kompleksinin tasarımı için bir davetli yarışmayı Ziya İmren Mimarlık grubu kazandı. Firmanın kazanan önerisi verili arsayı, eğimli arazi koşullarını “basamaklı” bir hiyerarşiye dayalı olarak çevresindeki doğal ortamla organize edilmiş okul tasarlamak fikri öne çıkmıştır.


Eğimli arazi içinde oldukça zor olmasına rağmen merkezi bir yaya yolu arsanın topografyası dikkate alınarak, uygulama için bir dizi “yeşil kareler” ve kentsel teraslar etrafında okulun ana dolaşımı düzenlenmiştir. Kamu alanları ve öğrenci kullanımı için sosyal alanlar ve doğrudan oditoryum, kütüphane, havuz ve spor merkezi de dahil olmak okulun ana programları ile bağlantılar tasarlanmıştır.


Boğaz’ın muhteşem manzarasını doğanın kazanımlarını çevreleyen ortam basamaklı düzeyler ile çok iyi farkedilmekte ve aynı zamanda tüm öğretim alanları için optimum doğal ışık temin edilmiştir.


Yarışma adı: İstanbul Beykoz Okul Kompleksi
Ödül: Birincilik Ödülü
Mimari : Ziya İmren Mimarlık
Yer: Yalıköy Mah, Hünkar Tepe Caddesi No:. 77, 34800 İstanbul
Sorumlu Mimar: Ziya İmren, Tolga İltir
Girişimci: Selçuk Doğramacı
Görsel öğeler: Vizarch.Cz
İşveren: Türk Eğitim Bakanlığı
Alanı: 67.700,0 m²
Fotoğraflar: Ziya İmren Mimarlık

Çeviri : Mimdap

4 Comments

  1. Bir yanlışlığı düzeltmek istiyorum. Bazı uluslararası sitelerde de tasarımcı olarak Ziya İmren mimarlık olarak lanse edilmektedir. Yarışma projesi Ziya İmren’in danışmanlığında ön seçimle yarışmaya davet edilen ofis olan Tolga İltir mimarlık tarafından hazırlanmıştır.

  2. Dünyada uygulamaları olan bir teraslama yöntemi. Burada proje ile gerçek yapılı çevre arasında nasıl bir fark var bunu bilmiyoruz. Yıllar önce MEF okulları böyle bir anlayışla eğimli arazide Ortaköy’ün en arkalarında, Zincirlikuyu altlarında bu şekilde yapılmıştı. Bence sonuç çok iyi olmamıştı.
    Katlar arasında daha fazla ve net yeşil doğa parçalarına ihtiyaç var kanaatindeyim.

  3. Yeşil alana bu denli müdahale pek hoş olmamış.
    MEB kentsel dönüşüm alanlarında / hazırda yapıların bulunduğu bir alanda
    Yarışma düzenleseymiş çok daha iyi olabilirmiş diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir