Sunum paftası nasıl hazırlanır? Mimar adayları için örnekler. - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Sunum paftası nasıl hazırlanır? Mimar adayları için örnekler.
Share 16 Ocak 2014

Bu gün köşemizi genç meslektaş adaylarımıza katkı sağlayacak etkileyici, güzel ve en önemlisi anlaşılır sunum paftası hazırlamanın inceliklerine örnekler vereceğiz.

Kural 1: Ana fikrinizi tek bir bakışta anlaşılacak kadar net bir şekilde gösteriniz. Aşağıdaki paftada projenin ana fikrini oluşturan görsel paftanın üçte birini kaplayacak şekilde yerleştirilmiş. Fikir sağ taraftaki kent ilişkisi ile güçlendirilmiş, kompozisyonunun etkileyiciliği arka plana yerleştirilen soluk ve büyütülmüş vaziyet planı ile güçlendirilmiş. Paftaya yerleştirilen metinlerin puntolarına dikkat ediniz.

Nitelikli bir grafik anlatım her zaman etkileyicidir. Burada sol kolonda yer alan göz hizası render’larının bloke ettiği sol köşe, sağ tarafta eğrisel  planla dengelenerek karşılanmış. Ara bağlantılar üstte eğimli araziyi gösteren sistem kesiti ortada genel silüet ile çerçevelenmiş. Orta kısıma grafikler yerleştirilmiş. Paftanın en altında ise anlatım tamamlanmış.

Üst ve sağ tarafta bant şeklinde yerleştirilen render ve maket resimleri ile çerçeve oluşturulmuş iç kısma yatay eksenler üzerine yerleştirilen elemanlarla pafta tamamlanmış. Paftanın en etkileyici unsuru olan göl kıyısında arkasında ağaçlar olan render ise paftanın en görünür yerlerinden birisinde ve büyüklükte. Alt kısım ise sistem kesiti ile kapatılmış. Siyah bantlar paftanın toparlanmasını sağlamakta.

Paftanın kompozisyonunda ilk dikkat çeken (çekmesi istenen) vaziyet planıdır. Vaziyet planının okunurluğu çevresinin karartılmasıyla arttırılmıştır. Arazinin şekli paftanın üçte ikisinde fon için yönlendirici olarak kullanılmış, siyah renk üzerine negatif olarak yerleştirilen plan geçişi kolaylaştırmakta. Ayrıca paftaya simge olarak yerleştirilen üçgenlerden oluşan amblemin paftanın ismi ile bir konumda ve bir ayraç unsuru olarak kullanılması ve bu rengin alt bölümde yer alan degrade bant ile bir kez daha vurgulanarak adeta paftanın altının çizilmesi güçlü bir anlatım sağlamış. Buna karşılık yazıların çok farklı büyüklük ve renklerde olması, sağ taraftaki resimlerin yerleştiriliş şekli ve sol tarafa geçen mavi leke paftanın zayıf yönleri.

Gece ve gündüz ayrımı paftanın ana şekillendiricisi olarak kullanılmış. Alttaki koyu renkli bant paftanın altını çizerken yazıların konumu okunmayı güçleştirmiş. Gece gündüz ayrımının binanın köşesine denk getirilmesi vurucu.

Bir kez daha projeyi anlatan ana unsur en büyük ve çarpıcı konumda yer almakta. Kalan öğeler alt kısımda yeralan paftanın altını çizici koyu renk degrade bant ve onu da güçlendiren sistem kesiti ile bant şeklinde yerleştirilmiş renderlarla tamamlanmış. Ortada bulunan planlar ise program unsurları listesi ve açıklayıcı yazılarla daha anlaşılır hale gelmiş.

Aşağıdaki örnekte düzenleyici bantların kullanılmış olmasına rağmen, pafta bir kalabalık hissi vermekte. Sol tarafta bulunan mavi bant anlaşılamamakta. Ayrıca resimlerin büyüklüklerindeki uyumsuzluklar, yazı ve resimlerin sorunlu bir araya gelişi paftayı olumsuz etkilemiş.

Aşağıdaki pafta ise yukarıdakinin tersine daha düzgün ancak projenin anlaşılır olması için gereken planların olmaması ifadeyi zora sokmuş. Cephelerde arka planda bulunan yapılara yer verilmemiş olması vaziyeti gösteren render ile algının bütünleşmesini engellemekte.

İkinci paftada da aynı durum devam etmekte. Çok sayıda bilgiye rağmen proje anlaşılamamakta.

Ana fikir büyük bir render’la ifade edilmiş. Yapının eğimli arazinin bitkilerinin içine doğu uzatılması projenin çekiciliğini arttırmış dikkat çekmeyi başarmış.

Projenin okunurluğu düşeye yerleştirilmiş büyük puntolu başlıklarla arttırılmakta. Ancak onun altında yer alan bölümlerin bir sunum paftasından çok bir gazete okunurluluğunda olması olumsuz olmuş. Üstte yer alan spiral bulutun paftada ne yaptığı anlaşılmıyor. Pafta yine alt kısımda yer alan siyah bant ile tamamlanmış.

Amedeus Mozart Merkezi için hazırlanan proje oldukça yetersiz çizimlerine rağmen bir düzen içinde sunulması nedeniyle kendisini anlatıyor. Yatay bantlar bir kez daha düzenleyici olarak kullanılmış.

Bantların nötr bir sunumda kullanılmasına örnek. Renk düzeninin pastel olması, ağaçların koyu rengi ile tezat oluşturmakta dikkat çeken ağaçlar paftaya gösterilmesi gereken ilgiyi kendi üstlerine çekmekte. Bir düzen içinde de olsa gelişigüzel serpiştirilmiş küçük grafikler ise okunmuyor.

Alt ve üst bantlarla düzenlenmiş bir pafta. Ancak resimlerin büyüklüğü, aralarındaki boşluklar, orta kısımlardaki gelişigüzellik ve boşluklar paftayı olumsuz etkilemiş.

Orta direk ağaç kompozisyonun ana unsuru, tüm pafta onun etrafında düzenlenmiş. Basit çizgilerle sağlanan güçlü anlatım paftanın kalitesi. Ana fikirdeki ağaç, paftanın “0 salınımlı topluluk” fikrini desteklemekte.

Paftalarda yer alan açıklayıcı büyütülmüş daireler içindeki renderlar bir farklılık, ana fikri güçlendiriyor, alt kısımlarda yeralan silüetler paftaların altını çizmekte. Üst kısımdaki kahverengi bant ile paftanın sınırlarını oluşturmakta.

Büyük render projeyi anlatıyor, alttaki siyah bant paftanın altını çiziyor, bantta yer alan numaralar grafik anlatıma katkı sağlıyor.

Paftanın renkleri arasındaki tezat çekiciliğini azaltmakta. Ayrıca yazıların büyüklükleri projede çalışan öğrencileri geriye iterken hocaları ve jüriyi vurgulamış.

Paftadaki boşluklar, proje başlığında yer alan ismin vurgulanış şekli, paftayı anlamak için ilk kısımdan sonra paftanın sonundan başlamanın gerekliliği olumsuz.

Pafta dokuları anlatan bir pafta, ayrıca ışığın doku ile ilişkisine dikkat çekmekte ve vurgulamakta.

 

Paftanın tamamı projenin değil ana fikrin açıklamasına ayrılmış.

Araziye yerleşim ve arazi ilişkisi paftada güçlü bir şekilde ifade edilmiş. Sert siyah zemin hattı dikkatleri fazla çekiyor. Ancak büyük resimin çok güçlü ifadesi paftanın dengesini tekrar kurmuş.

Cephenin özellikleri gece aydınlatılmasıyla gösterilmiş.

Düşey dilimlerden oluşturulmuş bir pafta.

Paftanın düzenli yerleştirilmiş renderlar ve soldaki siyah bantla toparlanması.

Pafta’da siyah beyaz zıtlığı bir kırmızı çizginin üstü ve altı olarak vurgulanmakta.

 

Metin vaziyet planı render’ı ilişkisine bir örnek.

Vaziyeti anlatan açılı bir render ile çevresi renklendirilerek tamamlanmış bir planla tamamlanan pafta.

Gölgelendirimiş planla anlatım.

Aynı projenin detaylandırılmış anlatımlı şekli.

Özetlemek için:

1.Paftada en önemli beklenti projenin anlatılmasıdır. Grafik tasarımın amacı anlatımı kolaylaştırmak olmalıdır.

2.Düzen, gridal yapılar, büyüklüklerdeki uyumlar, fikir/anlatım ilişkileri projeyi olumlu yönde etkilemektedir.

 

 

 

 

 

 

1 Yorum
  1. salt mimarlık öğrencilerinin değil mimarlık ofislerinin de böyle bir sorunu var aslında. fikri ortaya koymak bir hünerse onu sunmak ta bir hüner.

    selim öztürk | 22 Ocak 2014


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org