3. Köprü doğaya "Fayda" vermektedir !!! - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
3. Köprü doğaya “Fayda” vermektedir !!!
Share 21 Ekim 2013

Bu “GÖZLEM” konumuzda yukarıdaki başlığı bir ironi gibi seçtik. Tersten gidelim, olumsuzluğu olumluyor gibi yapalım, bu işi yapanların ne düşündüğünü deşifre edelim istedik.

Zira Ulaştırma Bakanı başta olmak üzere muhtemel devletin organları ve hatta başbakan “halka bu kadar yararlı iş ve hizmet götürürken” bir de çevre platformları, sivil toplum örgütlerinden açık bir eleştiri almayı içlerine sindiremiyor bir türlü. Bu millete bu kadar ‘yararlı’ hizmet götürülürken hala itiraz etmeleri ne kadar sinir bozucu değil mi? Kıymet bilmezlik, vefasızlık, hoşgörüsüzlük; belki de görgüsüzlük düpedüz.

Sayın başbakanı da durmadan kızdırıyorlar bu yüzden. O yüzden sıklıkla “doğaya zarar vermiyoruz”, “yeşili bize mi öğretecekler, en büyük çevreci biziz” kabilinden açıklamalar yapılıyor.
Ya da akıllarından geçen diğer düşünce, bu kadar önemli “büyük projeler” için icabında ‘bir miktar” doğaya da zarar verebilir düşüncesidir. “Büyük faydalar sağlanacaksa azıcık doğaya zarar verilebilir” nihayetinde.  Ağaç mı kesildi mesela, biz sonra fazlasıyla “bir milyon tane dikeriz” şeklinde hazırda beklettikleri savunmalar var çünkü. Kendi kendilerini “en yeşilci”, “en doğa sever” ilan etmeleri biraz da bundan.
Ancak biz ne kadar tersten de düzden baksak, ’empati yapmak’ için olağanüstü çaba da sarf etsek de yaşanan orman katliamı görüntüleri yalın gerçeği gösteriyor ve her şeyi ters yüz ediyor.
Hala kendi teranelerini tekrarlayanlar için göze hitap eden bir slayt dizisiyle tartışmaya girdi sunalım. Bir sözümüz var hani: “Görünen köy klavuz istemez ”

   Söze yer bırakmayan manzara-yı umumi


ÇEVRECİLERİ “İKNA” EDEN BAKAN…

Kuzey Ormanları Savunması Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 9 Ekim’de yaptığı “Çevrecileri büyük oranda ikna ettik” açıklamasına “Biz ikna olmadık” diyerek cevap verdi
Kuzey Ormanları Savunması Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın “çevrecileri ikna ettik” sözlerine karşı yayımladığı açıklamada 3. Köprü’nün Kuzey Ormanları’nın üzerine inşa edildiği ve bu alandaki doğal yaşamı yok etmek üzere olduğu vurgulandı ve 3. Köprü projesinin acilen durdurulması istendi. Kuzey Ormanları Savunması internet üzerinden yürütülen imza kampanyasına (www.change.org/koprudegilorman) destek veren 30000 doğaseverin 3. Köprü projesinin acilen durdurulmasını talep ettiğini belirterek açıklamada “Bu rant projesine ikna olan ve onaylayan “çevreciler” kim?” diye sordu.

3. Köprü inşaatından son görüntüler

3. Köprü inşaatının yol açtığı çevre tahribatının görüntüleri çekilen son fotoğraflarda daha da net bir şekilde ortaya çıktı. İş makinalarının ve buldozerlerin harıl harıl çalıştığı bölgede, 3. köprünün bağlantı yolları şekillenirken, İstanbul’un akciğerlerindeki tahribat ve ağaç kıyımının görüntüleri ise görenlerin içini acıtmaya yetiyor.


GÖRÜNTÜLER….

Kesilen ağaçların boşluğunda açılan yol
Köprü ayağı inşaat sahası


Köprü için açılan güzergah


Yol için açılan genişliğe ve kesilen binlerce ağacın boşluğuna bakın



Köprü bittiğinde bu yollardan geçilecek ve çevre önümüzdeki on yıllarda yapılaşmış olacak


Ağır tahribat doğayı geri dönülmez noktalara taşıyor





Yemyeşil örtü resmen karnından yaralanıyor


BU GÖRÜNTÜLER KİMSEYİ İKNA EDEMEZ

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ulaştırma bakanı “çevrecileri” ikna ettiği iddiasına rağmen Kuzey Ormanları Savunması’nın açıklamasının tam metni şöyle;
3. Köprü İstanbul’un doğasını ciddi düzeyde tahrip ediyor!
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 9 Ekim 2013 tarihli açıklamalarında 3. Köprü ile ilgili olarak çevrecilerin büyük oranda ikna edildiğini vurguladı.
Biz ikna olmadık!
Çünkü;
Kent ile ilişkisi olmayan 3. Köprü, İstanbul’un son orman alanları olan Kuzey Ormanlarının üzerine inşa ediliyor ve bu alandaki doğal yaşamı yok etmek üzere…
Kuzey Ormanları İstanbul’un doğası ve kentlisi için vazgeçilemeyecek derecede önemli. Kuzey Ormanları milyonlarca ağaç ile birlikte içme suyu havzalarını, kalan son tarım alanlarını barındırıyor ve göç eden kuşların dinlenme alanı. Birinci ve ikinci köprüden önce İstanbul’un üçte ikisini oluşturan ormanlar, bugün üçte birlik bir alanda kalmış şehrin son doğal yaşam alanları. Bu ormanlar şehrin ciğerleri; kuzeyden esen hakim rüzgarlar bu ormanların temiz havasını şehre taşıyor ve nefes almamızı sağlıyor.
Çevresel etkileri değerlendirilmemiş, İstanbul’un anayasası sayılan 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planlarında yapılmaması gerektiği belirtilen ve kuzey ormanları üzerinde kentleşmenin önünü açacak olan 3. Köprü projesinin acilen durdurulup, doğa ile barışık ulaşım çözümlerinin uygulamaya konulmasını talep ediyoruz.
3.Köprü Değil;
– Kentin iki yakasında dengeli Nüfus ve Çalışma Alanı Planlaması ve Dağılımı,
– TEM ve ana arterlerde tüm toplu taşıma araçları için toplu taşıma şeridi,
– Kıtalar arası Yük taşımacılığı için RO-RO ve raylı sistemlerin kullanımı, – Daha etkin ve yaygın deniz otobüsü, vapur ve motor seferleri,
– Yaygın Bisiklet Yolları ve bisiklet kiralama istasyonları,
– Toplu taşıma araçlarında bisiklet taşınabilmesi için kolaylık sağlanması,
– Kentin merkez bölgelerinde otomobil kullanımını azaltacak otopark politikaları (Kent merkezlerinde otopark kapasitelerinin azaltılması ve fiyatlandırma, dış bölgelerde park-et-bin alanları),
– Kentin ve tüketimi özendiren politikaların cazip olmaktan çıkarılıp, kırsaldaki yaşamın sürdürülebilirliğinin desteklenmesi gerektiğini savunuyoruz.

9 Yorum
  1. Bu görüntüler gerçeğin kendisi. Yok bilmem kaç milyon ağaç dikmeler gibi efelenmeler ancak şark toplumlarında pirim yapar.
    Güneşi balçıkla sıvayamazsınız. Köprünüz batsın ne diyeyim.

    DENİZ ARKAN | 21 Ekim 2013

  2. Bu görüntüler iki türlü lanet taşıyor: hem kesilen ağaçlar için insanlar lanetleniyor, hem de kent içi trafiği bir felaket haline dönüşmüş iken onu kurtarmak için çaba göstermek yerine bir rant köprüsü inşa etmeyi planladıkları için.

    Ali | 21 Ekim 2013

  3. 3. köprünün yarattığı orman katliamı köprü yapıldıktan sonra imara açmalar ve kaçak inşaatlardan dolayı yapılacak orman kıyımının yanında küçük bir dilim olarak kalır. On yıl sonra görüşelim.

    Adil Akuryurt | 24 Ekim 2013

  4. Bizde bu kadar “ince” dokundurmalara aldırmazlar. Öyle bir geleneğimiz yok çünkü. Gerçi görüntüler herkesin suratına gerçekleri çarpmaktadır. Sorun, birilerinin birşey anlaması değil. Hükümet kurulmuş bir programı kulaklarını tıkamış gözlerini yummuş kimseyi dinlemeden sürdürüyor. Onlara dur değecek bir şey var. Seçim. Orada dur diyebiliriz.

    Anonim | 25 Ekim 2013

  5. Bizde bu kadar “ince” dokundurmalara aldırmazlar. Öyle bir geleneğimiz yok çünkü. Gerçi görüntüler herkesin suratına gerçekleri çarpmaktadır. Sorun, birilerinin birşey anlaması değil. Hükümet kurulmuş bir programı kulaklarını tıkamış gözlerini yummuş kimseyi dinlemeden sürdürüyor. Onlara dur değecek bir şey var. Seçim. Orada dur diyebiliriz.

    Mehmet Turhan | 25 Ekim 2013

  6. Bir de şehir trafiğine hiçbir katkısı olmayacağı durumu var. Olay tam bir rezalet.

    Anonim | 28 Ekim 2013

  7. tam bir doğa katliamı yapıldı bu 3. köprü sırasında. bir de çevreyi herkesten çok sevdiklerini söyleyip duruyorlar.

    Gülben Yılmaz | 30 Mart 2014

  8. AKP nin en zararlı olduğu işlerden biridir. İhale olsun, iktidar güç kullansın.

    kemal ersin say | 30 Mart 2014

  9. Bu ilk basta kopruyle otoyolla havalimaniyla baslar. Sonra villalar restorantlar avm.lerle devam eder. Aman canim 3 5 agactan ne olacak halka hizmet getiriyoruz diyerek butun doganin katledilmesine kadar gider.

    fulya | 6 Haziran 2015


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org