AKP tarihe sahip çıkmıyor - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
AKP tarihe sahip çıkmıyor
Share 5 Ekim 2007

İstanbul’da Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı başta olmak üzere kente ruh katan çok sayıda ünlü anıt yok olmanın eşiğinde. AKP’nin, kentteki birçok yapıyı onarmasına karşın 79 yıllık Cumhuriyet Anıtı’na gerekli ilgiyi göstermemesini eleştiren uzmanlar, bu anıtların acilen restore edilmesini istiyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi, Resim ve Heykel Müzesi Müdürü Prof. Dr. Ferit Özşen, Cumhuriyet Anıtı’nın durumunun belirlenmesi amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş tarafından 2005 yılında görevlendirildiğini belirterek “Geçen yıl bir rapor hazırlayıp sundum. Bu raporda da belirttiğim gibi anıt çok kötü durumda, yer yer erimeler var. Acilen rölevesi alınmalı. Sonra da restorasyonu yapılmalı” dedi. Raporun ardından İBB’den kendisine herhangi bir geri dönüş olmadığını anlatan Özşen, sadece Cumhuriyet Anıtı’nın değil İstanbul’daki çok sayıda anıtın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Özşen, anıtlarının çoğunun bakımsızlıktan harap halde olduğuna işaret ederek ” Bazı yetkililer, bu anıtları temizlemek için boya kullanma yoluna gidiyor. İyi niyetle yapılsa da anıtları boyamak yanlış, boya eseri yıpratıyor. Bunun yerine su ve sabun ile düzenli temizlikleri yapılmalı, bunun için özel bir ekip oluşturulmalı” diye konuştu. Ferit Özşen, heykellerin üzerine yazı yazan gençlere de “Lütfen bu anıt ve heykellere eserlere zarar verecek yazı ve resimlerden kaçının. Sanatınızı boş duvarlarda sergileyin” çağrısında bulundu.
CHP önerge vermişti

İstanbul İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Hasan Toksöz de konuyla ilgili olarak 2 yıl önce il genel meclisine bir önerge verdiklerini anımsatarak ” Cumhuriyet Anıtı’nın bakımsız halde olduğunu, kaidelerinde dökülmeler meydana geldiğini, bu nedenle acilen restorasyonunun yapılması gerektiğini belirtmiştik.

Bu önerge, İstanbul Valiliği tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne iletilmiş, belediyeden gelen yanıtta da ‘Söz konusu yere gidilerek yapılan inceleme sonucunda anıtın genel durumunun iyi olduğu, restorasyona gerek olmadığı’ ifade edilmişti” açıklamasını yaptı. Oysa anıtın gerçekten de restorasyona ihtiyaç duyduğunun altını çizen Toksöz, AKP yönetiminin bu konuyla ilgilenmemesini eleştirdi. Toksöz, şöyle devam etti:

“Atatürk ve arkadaşlarının heykelini bile hazmedemiyorlar. İstanbul’da birçok eseri onarırken Cumhuriyet Anıtı’na aynı ilgiyi göstermemek art niyet göstergesidir. Anıta dokunmayalım, ne olursa olsun mantığındalar. Hatta bence bu durum Atatürk’e olan düşmanlıklarının bir yansıması.”
Cumhuriyet Anıtı bir simge

Taksim Meydanı’nın simge yapısı Cumhuriyet Anıtı, Cumhuriyetin ilanının ardından, Milli Mücadele’nin önemini vurgulamak amacıyla 1928’de İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica ‘ya yaptırıldı.

Yapımı 2.5 yıl süren, 11 metre yüksekliğindeki anıtta malzeme olarak taş ve bronz kullanıldı. Dairesel bir meydanın ortasına dikilen anıtın iki yüzünde bronz figürler yer alıyor. Anıtın bir yüzü Cumhuriyet Türkiye’sini, diğer yüzü ise Kurtuluş Savaşı’nı simgeliyor.

Kaynak: Cumhuriyet

1 Yorum
  1. rant getirmeyen hiçbir şeyin AKP için hiçbir önemi yoktur. şöyle enine boyuna koca bir cami, alt katlar garaj, zemin baştan başa devasa dükkanlar, satış merkezleri, bahçeler tesbih ve hediyelik yaldızlı dua ve ilahi tabelaları… girişler, dilenciler ve cami yaptırma derneklerinin makbuzlu sadaka toplayıcıları, takkeciler, namazlağcılr, cüpbeci ve sarıkçılar için parsellenecek ki, para getirsin, cami emaatından oy toplasın… Anıt dediğin karın doyuracak değil ya hoş…

    drcankor | 16 Kasım 2009


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org