AKM yıkılabilir ancak... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
AKM yıkılabilir ancak…
Share 4 Ekim 2007

Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin yapımı ITÜ’deki öğrenciliğime rastlar. Hocam rahmetli Dr. Mimar Hayati Tabanlıoğlu’nun kaleminden çıkan bu eser zamanın Başyapıtı idi.

Yapı sanatındaki uç teknoloji burada uygulanmış, Bina hem medar-ı iftiharımız, hem de Taksim Meydanı’nın simgesi olmuştu. Taşkışla Mimarlık Fakültesi’ne gidip gelirken bakıp heyecan duyar, derslerimizde bu mimarlık harikasını tartışırdık. Hayati Bey’in yakın dostu, yine Hocam Mimar Aydın Boysan inşaat bittikten sonra gelen sahne perdesinin kapılardan sığmadığını, bir duvar yıkılıp perdenin içeri alındığını anlatırdı.

Yıllar geçti, İstanbul da yaşanan akıl almaz, legal ve illegal, hormonlu ve hormonsuz mimarlık ve şehircilik hareketlerinin bir halkası olarak artık ihtiyaca cevap veremeyen AKM nin yıkılıp yerine, yandaki otopark arazisini de kullanarak, daha kapsamlı bir Kültür Merkezi yapılması gündeme geldi.

Mimarlar, sanatçılar ikiye ayrıldı.
Burada ince bir çizgi var:
İstanbul’un Başmeydanı’nda bir dönemi simgeleyen bu mimari yapıt korunmalı mı?
Yerine kapsamlı ve çağdaş bir Kültür Merkezi yapılabilmesi için yıkılmalı mı?

Ben ikinci seçenekten yanayım, ancak…

Hızlı gelişen mimarlık, şehircilik ve teknoloji birde yangın geçiren AKM nin işlevsel açıdan ömrünü doldurmasına neden oldu. Nüfusu (elimizde) patlayan İstanbul’un ihtiyacını AKM karşılayamaz oldu. Ayrıca, yapının taşıyıcı sistem hesapları da eski Deprem Yönetmeliklerine göre yapılmıştı. Ancak bunların çaresi yok değil. Mevcut AKM restore edilebilir, yanındaki otopark arazisine de yeni kısımlar bal gibi eklenebilir.

Beni yıkım seçeneğine meylettiren neden farklı: AKM nin planlamasında Hayati Hoca’nın belki göremediği, belki görüp de uygulayamadığı bir nokta vardı: Yapı Taksim Meydanı’nın Boğaziçi yönündeki açılımını tıkıyor ve Boğaz’a sırtını dönüyordu.

AKM nin yıkılmasına karar verilirse, ehil bir mimarın kaleminden (inşallah) çıkacak yeni tasarım bu eksikliği bertaraf edebilir. Yeni proje Taksim Meydanı düzenleme projesi ile birlikte ele alınır. Hem Meydan’ın, hem de Yeni Bina’nın fuayelerinin Boğaziçi’ne açılımı sağlanabilir. Örneğin, basitce anlatmak gerekirse yeni yapılacak Merkez’in mevcut AKM nin yerine oturacak kısmı kolonlar üzerine alınarak Taksim Meydanı Bogaziçi’ne kavuşabilir. Burada ‘İstanbul’un Balkonu’ oluşabilir. Bu üstü kapalı avluda açık sergiler ve performanslar düzenlenebilir. Yağışlı günlerde Taksim Meydanı buraya akabilir ve Yeni Atatürk Kültür Merkezi insanla kucaklaşabilir.

İki şartım daha var:
1. Rahmetli Müellifin varislerinden yıkım için izin alınması,
2. Yeni Kompleksin ana holüne mevcut AKM nin maketi konarak rahmetlinin emeklerinin yeni nesillere aktarılması.

Yazan: Ahmet Vefik Alp

1 Yorum
  1. AKM ile ilgili çok şey söylendi ve yazıldı. Öncelikle bu merkezin AKP tarafından ısrarla YIKILMASI temelindeki politikalarından geri çekilmesi gerekir. Bu iddialaşmanın anlamı yok. Sonra ortada proje yok yıkıyorsun ve “iş merkezi” yapmayacağım daha büyük kültür merkezi diyorsun. Hani projen hani kaynağın.

    İkinci olarak şimdiki Kültür Bakanı aslında ılımlı bir yol bulunacağını ifade etmişti NTV deki programda. 2010 a yetişmeyecek bir proje varsa yıktırmam diyerekten.

    İstabulun çoook sayıda AKM si var mıdır ki bunlardan biri denizi örtüyor, önünü açalım diyelim. Şimdi işin üstünden bu AKP stresi kalkarsa ondan sonra elbetteki yeni bir yorum, yeni bir kültür merkezi, deniz manzarası için teraslar, Taksim meydanının selameti… gibi konulara girilir..

    Şimdili A. Vefik Alp’in bile kısmen dengeli olan bu yaklaşımı AKP görgüsüzlüğüne kapı açar gibi geldi bana.

    Saygılar

    taner alpaslan | 4 Ekim 2007


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org