Yeni Yüzyıl Üniversitesi Proje III ve IV atölyeleri - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Proje III ve IV atölyeleri
Share 21 Temmuz 2013

Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Yılmaz Kuyumcu, Orhun Alkan, Fatih Gündoğdu Proje IV Atölyesi
Proje konusu: Kadıköy Hasanpaşa garajlarının olduğu alanda Kadıköy Tiyatrosu Binası tasarlamak.

Kullanılan bilgisayar programları: Cihan Albuyur, Selçuk Demir projeleri Autocad ve 3DS, diğer tüm projeler Allplan, C4D ve Lumion programları kullanılarak hazırlanmıştır. Allplan’ın eğitimde kullanılmasını sağlayan Allplan, C4D ve Lumion programları temsilcisi  FGA Mimarlığa (Gürdal Atlamaz ve Fatih Gündoğdu), Üniversitede Allplan eğitimi veren hocamız Fatih Gündoğdu’ya, diğer bilgisayar hocalarımıza katkılarından ötürü  teşekkür ederiz.

Yeni Yüzyil Üniversitesinde Üçüncü sınıflar için konu olarak Kadıköy eski otobüs garajlarının olduğu yerde tiyatro binası verildi. Program, giriş, destek üniteleri, kulisler, fuaye, ana salon, deneysel tiyatro ve çocuk tiyatrolarından oluşmaktaydı. Ayrıca öğrencilerimizden kamusal alan kavramı üzerinde durmalarını istedik.

Çalışmalar kil maketlerle  başladı. Her öğrenciden yirmişer öneriyi kil kullanarak geliştirmelerini istedik. Her öneri için program elemanlarının nasıl yerleştikleri açık olarak gösterilecek, çevre ilişkileri kurulacaktı.

İkinci aşamada kil maketlerin karşılaştırılmasını ve seçilen örneğin büyük ölçekli plan maketler olarak sunumunu istedik. Ara vize notu bu şekilde oluştu. Üçüncü aşamada projeler geliştirildi,. detaylandırıldı. Detaylandırma sırasında bu yıldan itibaren başlamayı düşündüğümüz modüler sistem kurma üzerine yine yirmişer adet öneri hazırlamalarını ve bu önerilerini projelerine yerleştirmelerini talep ettik. Nihai projeler bu sürecin sonunda tamamlandı.

Birinci dönemde yapılan projelerde özellikle kamusal alan ve kamusal alan tasarımı konusunu ön plana çıkartmıştık. Bunun sonuçlarını ikinci dönemde gördük. Ülkemizde ancak Gezi Parkı ile gündeme gelebilen kamusal alan kavramı kanımızca Mimarlık Fakültelerinde daha fazla özen istiyor.

Bu dönem yapılan çalışmalardan çıkarttığımız sonuçlar:

Bİlgisayar ve ilgili bilgisayar programlarına hakimiyet kesin olarak mimarlık eğitiminin temellerinden birisine dönüşmüştür. Bilgisayar eğitimi olmadan ve onun proje kapsamında kullanımı deneyimlendirilmeden mimarlık eğitiminden söz etmek mümkün değildir.Bunun dışında içerik olarak ideal bir eğitim için öğrencilerin bir program kapsamında bütünleşik eğitim almaları son derece önemlidir. Bunun için tüm dönemler ve eğitimciler arasında koordinasyon olması gerekir. Ayrıca soyut kavramların ve soyutlamanın öğretilmesi somut sorunlardan bağımsız olamaz. Soyutu olmayan bir somut ne kadar kuru ve anlamsız ise somutu olmayan bir soyut da aynı oranda sorunludur.

Teknoloji geleneksel modül gibi kavramları tümüyle değiştirdi dönüştürdü. Yeni malzemeler, ürünler, olanakları da beraberinde getirdi. Malzeme ve kullanımı çok daha fazla ustalık istemekte ve bu durum kısıtlı eğitim süresini çok aşan zaman ve emek gerektirmekte. İdeal bir eğitim bu sorunu çözebilen eğitimdir. Modüler tasarım sadece bir bilgisayar tekniği olmayıp, geçen yüzyıllarda mimariyi derinden etkileyen modül kavramının yeniden yorumlanmasıdır.
Öğrencilerin alt sınıflardan itibaren özellikle Doç.Dr.Fikret Evci’nin hazırladığı programla yoğun bir şekilde kendilerini ifade etmeyi öğrenmeleri, Bilgisayar Hocalarımızın bu alanda çok büyük katkıları sağlam bir altyapı oluşturmakta. Mimari proje eğitiminin bu altyapıya şiddetle gereksinimi var. Bu sağlandığı takdirde proje konusunda yoğunlaşma mümkün olmakta ve ortaya kayde değer, literatüre girebilir düzeyde sonuçlar çıkmakta.

Emre Temurlenk

Projenin filmi için tıklayınız.

2013 Galata Çalıştayı grup öneri projesi filmi için tıklayınız.

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

 

Feza Sinem Deniz

Kullanılan programlar: Allplan, C4D.

Şeyma Çağtay

Kullanılan programlar: Allplan, C4D.

 

 

 

Gamze Köroğlu

 

Aslıhan Büşra Gümüşel

Kullanılan programlar: Allplan, C4D.

Cephe etüdleri

 

Osman Çetintürk

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

Örge Gizem Karakaya

Kullanılan programlar: Allplan, C4D

kil makette final

işlevsel kurgu

Sonuç

Sonuçtan önce biçimsel arayışlar

Öneri Proje

Kerem Altıntaş

Kerem Altıntaş’ın projesinin videosu için tıklayınız

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

Tuğba Akdağ

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

Pınar Bekaroğlu

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

Pınar Bekaroğlu’nun projesinin videosu için tıklayınız

 

 

 

Cihan Albuyur

Kullanılan program: Autocad

Julide Karamüftüoğlu

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

Jülide Karakmüftüoğlu projesi filmi için tıklayınız.

Selçuk Demir

Kullanılan programlar: Autocad, 3DS

Selçuk Demir Projesi videosu için tıklayınız

Veysel Baran

Zeki Güven

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

Sevgi Acar

Kullanılan programlar: Allplan, C4D

 

Orhan Keskin

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

Gözde Türkmen

Kullanılan programlar: Allplan, C4D ve Lumion.

Burcu Cansevdi

 

 Erdem İpek

 

 

Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Yılmaz Kuyumcu, Orhun Alkan, Fatih Gündoğdu Proje III. Atölyesi

Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Proje III atölyesinin hedefi kompleks bir programı bağlam ve çevre sorunlarını çözerek, programın unsurları arasındaki ilişkileri doğru kurarak oluşturmaktı. Çevre ve bağlam sorunlarının ülkemizde özellikle gayrimenkul spekülasyonu yüzünden giderek artan ve bir drama dönüşen boyutu bizi bütün bir atölyeyi bu konuya ayırmaya yönlendirdi. Öğrenci projesini çözerken:

  1. Kamusal alan yaratmanın önemini,
  2. Farklı boyutlar arasındaki ilişkileri (insani boyut, ekonomik boyut, siyasi boyut…) ve tercihler yapmayı,
  3. Yaya araç ayrımının önemini,
  4. Birer tamamlayıcı unsur olarak yeşil alan, meydan, yol, bina ilişkilerini,
  5. Park ve bahçelerle kamu binalarını desteklemenin önemini deneyimlemekte.
  6. Standartlara uygun bir şekilde projenin sunumunun yapılmasının sağlanması.

Bu projenin bir başka ilginç özelliği yöntem konusunda: kil kullanarak oluşturulan vaziyet planları ve çok sayıda alternatifle düşünme tartışmasız bir şekilde tasarımın kalitesini de arttırmakta.

Seniha Deniz Yurttakal

 

 

Gülşah Akay

İkbal Koç

 

14 Yorum
  1. Güzel çalışmalar ama hocaları kim, kaçıncı sınıf, ne hedeflendi neye ulaşıldı? Bir model olması için daha fazla bilgi lazım. Yine de tebrikler.

    Ali İhsan Solmaz | 25 Temmuz 2013

  2. Başka tür öğrenci projeleri bunlar bize uymaz. Bizimkiler oyuncak gibi kaldı. Özel okular böyle giderse yine yaya kalacağız, yalan dünya para dünyası.

    Hakkı | 27 Temmuz 2013

  3. Düzeyi gayet yüksek bulduğumu açıklıkla ifade etmeliyim. Hem öğrenci arkadaşları hem de onların hocalarını kutlarım.

    nermin erkin | 29 Temmuz 2013

  4. Hocam,
    Umarım sağlığınız yerindedir. Tatil yapıyorsunuzdur. Başınızı ağrıtıyorsam özür dilerim. Bunları görünce doğrusu kıskandım. Bizi kil ile çalışmaya güzel sanatlara götürdüğünüzü hatırladım. Ne yapmak istediğinizi şimdi daha iyi gördüm. Biz ilginizden boğulmuştuk. Her hafta sonu, her boş zamanlarınızda sınıfa gelmemizi istemeniz bize fazla gelmişti. Ama anlaşılan yukarıdaki öğrencileriniz aynı sorunu yaşamamışlar. Sonuç da ortada. Zaten bizden bazı arkadaşlar da sizin öğrencilerinizedn projeleri için destek almışlardı veya almak istemişlerdi. Günahlarını almayayım. Keşke bu projeleri kaymasaydınız. Moralimiz bozuldu. Ama bizim de arkadaşlarımız arasında güzel çalışmaları var. Onları da yayınlamanızı istiyoruz. Herhalde bize kızgınsınızdır. Orhun hocamızın hatırı için bize kızmayın. Saygılarımızla. Eski öğrencilireniz.

    7tepe | 29 Temmuz 2013

  5. Bunlar çok büyük kapsamlı projeler. Gerçekten böyle bir projeyi anlamış olabilirler mi? Ben çok emin değilim. Bir kere öğrencilerin altyapısı ancak yıllar sonra yeterli hale geliyor, mezuniyetten sonra çok sayıda yarışmaya katıldıktan sonra ancak ondan sonra belirli bir aşamaya geliyor. Hatta o anda bile yetmiyor kimi mimar uzun yıllar ancak 1/200 ölçeğe kadar geliyor. Burada ki projelere bakılırsa bu aşama çoktan geçilmiş. Çünkü yolları, parkı, çevresi düşünülmüş. Yapı ile detaylar düşünülmüş ki bu gerçekten zordur.
    Ben öğrencilerin tek başlarına bu noktaya gelmiş olabileceklerini dilemekle beraber çok ihtimal vermiyorum.
    Bizler 12 Eylül hemen sonrasında eğitime başlayan neredeyse askeri disiplin almış bir nesiliz. 1402 dışında kalan hocalarımız bize kan kusturdular. Hatta şimdi niye kustuk diye düşünüyorum da anlamıyorum. Bu projelere bakılırsa hocalarının elinde kamçı, kırbaç olmalı.

    Mehmet Sami Gündüz | 31 Temmuz 2013

  6. öncelikle tüm emek verenleri tebrik ediyorum ancak benim çıkarımım şu;tasarımı yansıtmak için bilgisayar kullanılmamışta,bilgisayarın el verdiği kadar tasarım yapılmış…bu kanıya nerden vardım? şurdan,tüm projelerde ortak bir payda var,görsel olarak.bunun sebebi de dediğim gibi kullanılan programın sınırları içinde kalınması… kil çalışması bence ortalama 15 haftalık proje süreleri için zaman kaybı yaratıyor.hem 3b program kullanıp hem kil modelleri birlikte çok iyi değil,birinden biri yeterli ki bu yıllarda 3b daha iyi.birde birşey dikkatimi çekti,bir kil modelinin 20 farklı öneri sunduğunu gördüm.bir mimarlık öğrencisinin aynı yer için 20 farklı önerisinin olması biraz şaşırtıcı geldi.bu arkadaş ya çok üretken yada kille çalışmayı çok sevmiş :)
    çalışan ve yürüten herkesi tekrar tebrik ederim.

    mimaretto | 4 Ağustos 2013

  7. Çok etkileyici projeler özellikle kamusal alanlara verilen önem inanılmaz. Yapılar kadar yapılmayanlar da var bu projelerde. Bu çalışmalara katılan tüm öğrencileri kutlarım.

    Nazlı Kan | 4 Ağustos 2013

  8. Bunlar ne eğitimi aldılar, mimari mi? bilgisayar mı?

    Anonim | 4 Ağustos 2013

  9. Kille çalışmak bir kütle yapıp içine program sıkıştırmak olmuyor mu?

    Ali | 9 Ağustos 2013

  10. Projeler gerçekten çok güzel ancak Londra’da ziyaret ettiğim okullarda gördüklerim bunların daha gelişmişleri. Orada parametrik tasarım denilen çalışmalara çok fazla önem veriyorlar. Bizim eski temel tasarım derslerini sanki üçle çarpmışlar ve tamamını bilgisayar ortamına aktarmışlar, dolaysıyla gerçekçilik anlamında yukarıdaki örneklerin yanına yaklaşamasalar da soyutluk anlamında çok daha ilerisindeler. Belki de Yeni Yüzyıl üniversitesindeki diğer çalışmaların daha geliştirilmesi, soyutlamanın çeşitli yönlerinin (burada tek bir yönü var= üç boyutlu karton maketler ve kartonun sınırlayıcılığı ile sınırlılar) özellikle malzemeler açısından geliştirilmesi ve bunun somut mimari alanına gelişmiş olarak yansıtılması üniversitenizi değil Türkiye’nin Dünyanın sayılı mimarlık eğitimi veren üniversiteleri arasına sokar. -Tabi eğer diğer dersler de bu boyutlarda iseler-Kutlar başarılarınızın devamını beklerim.

    Semih Mican | 22 Ağustos 2013

  11. Semih’in görüşüne katılmakla birlikte çocukalra teknoloji kullanırken bence daha özenli olmalarını tavsiye ederim. Evet teknolojinin yapı detaylarının mimari projeye yansıtılmaları çok güzel ama bunun çok büyük özenle yapılması gerekir. Yoksa niyeti anlarız güzel ama çelik makası da duvarın içinde görürüz. Yine de tebrikler. Ahmet Ersözlü

    Ahmet Ersözlü | 22 Ağustos 2013

  12. Mimarlık Fakültelerinde neler yapıldığını biliyorum, torunum geçen pazar bütün gün yaz okulunda ne öğrendiklerini anlatmaya çalıştı. Ne kendisi anlamış ne de arkadaşları. Hocalarının anladığından da ben şüphedeyim. Burada yapılanları lütfen şöyle düşünerek bakın, bunlar olsaydı Kadıköy’ün kültür hayatı daha iyi olmaz mıydı? İnsanların gidebilecekleri, bir sanat etkinliğini izleyebilecekleri, proje ile masmavi olmuş o berbat derenin kıyısında kitap okuyabilecekleri, tekneleriyle gelebilecekleri bir yer olsaydı fena mı olurdu? Saygılarımla Namık Güzelce Berlin DGSA 1961 -Arkadaşlara selamlar-

    Namık Güzelce | 24 Ağustos 2013

  13. Bu sayfalara bakan yeğenim puanı daha gözde okulları tutmasına rağmen burayı tercih etti. Bakalım hayırlısı.

    Ali Fuat Kalmaz | 5 Eylül 2013

  14. öncelikle projelerin tamamına göstermiş olduğunuz eleştiriler ve güzel yorumlar için teşekkür ederiz. bizde kil çalışmalarını yaparken çok sıkıldık ve son anlarında bayağı usanmıştık ama hocalarımız ısrarı projelerimiz bu aşamaaya gelmesine sebep oldu. ben bölgeyi iyi bildiğimi düşünen biri olarak özellikle salı pazarı bölgesinin avm olması düşünülürken yine bu bölgede böyle güzel ve alternatif bir çalışmanın olmasından dolayı tüm arkadaşlarımız seve seve çalıştılar.

    cihan | 10 Eylül 2013


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org