İnteraktif bir yaşam: N85 - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İnteraktif bir yaşam: N85
Share 3 Kasım 2008

Mimar: Morphogenesis

Yeni Delhi ve Pune’deki işlerine bakıldığında, Morphogenesis’in çalışmalarının Modern mimariyi yansıttığı açıkça söylenebilir. Ancak hem özel hem de yaşamların ortak olan Manit ve Sonali Rastogi için Modern Minimal anlamına gelmiyor. Sonali, “Hayatımız boyunca Delhi’de diş fırçalıklarına kadar her şeyi tamamen beyaz, minimalist bir loftta yaşadıktan sonra tayfın diğer ucuna gitme isteği duyuyorsunuz.” şeklinde açıklıyor. “Artık Maksimalistiz. Çok kuşaklı bir aile olarak, ailemizi yaşadığımız yere adapte edebilmek için ihtiyaçlarımıza cevap verebilen bir mekan yaratmaya çalışıyoruz. Evimiz, bir çoğu sanatçı ve tasarımcı olan ziyaretçilerimizle birlikte gelişmeye devam ediyor ve bizim katılımcı aile yaşamımıza katkı sağlıyor.”

Rastogiler, Panchsheel Park’ın lüks bir bölgesinde, Yeni Delhi’yi dolanan ana artere birkaç dakika uzaklıkta bulunan evlerinde, iki çocukları, Manit’in anne ve babası, sürekli akmakta olan ziyaretçileri ve dünyanın dört bir yanından getirdikleri bir ev dolusu bitkiyle yaşıyorlar. Çok hevesli bir bahçıvan olan ve biraz dışarıdan yardımla evin içinde gerçek bir ekosistem yaratmak isteyen Sonali, “bitkilerin de bebekler gibi beslenmeye htiyaçları vardı” diyor. Onun için bu ev bir vaha ve hacimler yoluyla ifade edilen bir dizi mekansal bölümleme yoluyla mimarlık stüdyolarının da içinde yer aldığı bu yerin karmaşık programını idare ettiğini belirtiyor. Taş, ahşap, beton, cam, su, ışıklandırma ve doğa, bu mekanı meydana getiren dizinin birer parçası.

Böyle rahat bir ev yaratabilmek için öncelikle bir arazi çalışması ve ısının etkin kullanımı için malzeme arayışıyla başlayan çok dikkatli bir planlama ve programlama süreci yaşanmış. Ev büyük oranda geleneksel Hint mimari metotlarıyla inşa edilmiş: Güney ve batıda tuğla ile doldurulmuş beton bir çerçeve. Kuzey ve doğudaysa hem manzaradan hem de güneş ışığından maksimum fayda sağlayabilmek için mimarlar tabandan tavana cam pencereli ince çelik kolonlar kullanmışlar. Dış yüzeyler el işçiliği kireç taşı ve ahşapla tamamlanmış. Güneyde alçak pencere ve yüksek ısı yalıtımlı duvar, evi yalıtan ve ışığın girmesini sağlayan çift kemerli çatı ve pencerelerin önünde de ısı tamponu olarak ağaçların kullanılması, evin havalandırma sistemindeki yükü de azaltmış.

3 kuşağın bir arada yaşadığı ve bir çok misafirin gelip gittiği bu evin iç mekanlarında akışkanlığa ihtiyaç olduğu düşünülmüş. Sonuç olarak ev üst üste oturan 3 kattan meydana gelmiş: yatak odaları ve kahvaltı salonunun yer aldığı özel bölüm, aile odası, mutfak, yemek odasının yer aldığı ortak bölüm ve lobi ile iç avlunun bulunduğu açık alan. Ayrıca farklı bir girişi bulunan bodrum stüdyosu da dördüncü katı oluşturmuş.

Sonali, “orta oturma ve yemek salonumuz en sevdiğimiz ve bir aile olarak en çok vakit geçirdiğimiz yer. Kuzeydoğuya bakan ikinci kattaki terasımız, iç mekan-dış mekan arasında bağlantımızı sağlıyor ve hem özel hem de yeşil bir alan yaratıyor. Oturma odaları da çocuklarımızla en çok vakit geçirdiğimiz yer, onların odalarında bilgisayarlarının başına yapışmalarını istemiyoruz” şeklinde açıklıyor.

Bu interaktif yaşam biçimi, ayda bir kez evlerini açtıkları Manthan adı verilen kültürel bir etkinlikle kendilerinin de ötesine geçiyor. Sonali, “sanatçıları, müzisyenleri ve tasarımcıları, evimize gelip çalışmalarını sergilemeleri için davet ediyoruz. Evimiz hem eğlenmemiz ve yaşamamız için en uygun yerimiz” diyor.

Kaynak: Architectural Record

1 Yorum
  1. iç bahçe, malzemenin ustalıklı kullanılışı, teraslar hepsi insan yaşamını kucaklyacak sıcaklıkta. yapı içiyle beraber bir anlam ifade ediyor ve ölçek olarak oraya geldiğinizde bir dünyaya daha açılmış oluyorsunuz.içi hiç ihmale gelmez bana kalırsa.

    feride kılıç | 4 Kasım 2008


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org