M artı D Mimarlık - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
M artı D Mimarlık
Share 29 Eylül 2015

1987 yılında Metin Kılıç tarafından kurulan M artı D Mimarlık 2007 yılında Dürrin Süer’in ekibe katılımıyla mimarlık çalışmalarını sürdürmektedir. Konut, ticaret, sağlık, eğitim binaları gibi çeşitli konularda ve kentsel tasarım gibi farklı ölçeklerde projeler üretmekte, uygulama ve kontrollüklerini yapmaktadırlar.
Zaman zaman mimari proje yarışmalarına da katılan ekip 2008 yılında 11. Ulusal Mimarlık ödüllerine yapı dalında aday olmuşlar, 2012 yılında da 13. Ulusal Mimarlık ödüllerin de yapı dalında ödül almışlardır. OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi binaları 2013 yılı Mies van der Rohe ile Ağa Han mimarlık ödüllerine aday gösterilmiştir.

Metin KILIÇ

1962 yılında Kırcali’de doğdu. İzmir Atatürk Lisesi’nde lise öğrenimini tamamladı. 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. İki yıl süre ile mimar Bedri Selay ile çalıştı. 1987 yılından beri kurucusu olduğu M artı D Mimarlık ofisinde çalışmalarını sürdürmekte. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde maket yapımı üzerine ders verdi. Halen aynı okulda stüdyo derslerine de davetli öğretim üyesi olarak devam etmektedir.

Dürrin SÜER

1965 yılında doğdu. İzmir Kız Lisesi’nde lise öğrenimin tamamladı. 1987 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yaptı. 2006 yılına değin öğretim üyesi olarak çalıştı. Çeşitli mesleki dergilerde yazıları bulunmakta. 2007 yılından beri M artı D Mimarlık ofisinde çalışmalarını sürdürüyor.

 

EKİP
Ali Can HELVACIOĞLU


Utkan Emek SEÇKİN

1.Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
Tasarım Ekibi : Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi :Seden Cinasal Avcı, Merih Feza Yıldırım, Serdar Uslubaş, Tuğçe Şık, Duygu Ceylan Saylım
Danışman : Deniz Güner
İşveren :UİB Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği
Yer : Nilüfer, Bursa
İnşaat Alanı :32.000 m2
Proje Tarihi :2009
Yapım Tarihi :2009-2010
Ödüller :Davetli Yarışma 1.ödül – 2008
13. Ulusal Mimarlık Yapı Ödülü -2012
Arkitera İşveren Ödülü – 2011
ARKİV Seçkileri – 2010
TBMM Hizmet Ödülü -2010
Yere ilişkin veriler; keskin eğime sahip arazi içindeki zeytinliğin varlığı ve arsanın henüz oluşumunu tamamlamamış bir yapılı çevrenin içinde konumlanıyor olması ile çağdaş eğitim yaklaşımlarının gereksinim duyduğu öğrenci etkileşiminin destekleneceği mekanların yaratılması düşüncesi ana fikrin oluşumunda etkili oldu.

Fotoğraf – Cemal Emden

Kütlenin arazide konumlanmasında arazinin çekim alanı olan zeytinliğin korunması amacıyla zeytin ağaçlarına dokunmadan, kütle eğime, zeytinliğin başladığı sınıra yaslandı ve kademeli olarak organize edilerek arazi eğimi ile uyumu sağlandı. Programdaki eğitim dünyası ile yurtların gündelik hayatı, zeytinliğin yeşil örtü olarak binanın üzerine yayılması ile kesitte ikiye ayrıldı. Yurt binaları zeytinliğe yönlendirildi.

Fotoğraf – Cemal Emden

Çağdaş eğitim yaklaşımları bireysel beceri, yaratıcılık ve dialoğu geliştiren, sosyalleşmeyi motive eden ortamları hazırlar. Bu doğrultuda öğrencilerin etkileşimini destekleyecek boşluklu bir iç ortam yaratılması fikri ile içe dönük bir bina kurgulandı. Yurt, lojmanlar, spor salonu ile konferans salonunu da içeren 720 öğrenci kapasiteli eğitim yapısının yoğun programı projede parçalı ve kademeli bir kütle organizasyonda çözümlendi. Vaziyet planında bloklara ayrılmış parçalı kurgu, üçüncü boyutta farklı katmanlardaki programların eklemlendiği bir sosyal arter yani şeffaf bir galeri ve ardışık avlular dizisi ile bağlandı. Kentsel bir meydan gibi zengin bir yaşantı sunan bu galeri, zemin katta spor salonu ve konferans salonu, giriş katta konferans salonu, kantin gibi mekanlar, atölye ve derslikler ile beslenmekte. Sosyal arter – galeri de görsel bir dialog, dış avlular ile görsel süreklilik sağlandı. Kentsel sokaklar üzerinde ilerlerken bir yanda iç galeri diğer yanda dış avlu ile iletişim kurmak mümkün. Yapının zengin iletişim ortamı canlı renk kullanımı ile dinamik kurulmaya çalışıldı. Görsel zenginlik yapının sahip olduğu kırıklı form ile artmakta.

Arazideki mevcut yeşil doku – zeytinlik ile yapının iç içe geçmesi hedeflendi. Farklı kotlarda sağlanan çeşitli terasların bir kısmı öğrencilere açık alanlara dönüştürülürken, bir kısmında ise sadece yeşilin sürekliliğinin korunması ön plana çıkarıldı. Buna göre eğitim birimleri (derslik ve atölyeler), sosyal birimler (kantin ve yemekhane), kültürel birimler (çok amaçlı salon ve kütüphane) ile spor salonu, galerilere ve dolayısıyla esnek, akışkan, geçirgen nitelikteki galeriler ve avlular aracılığıyla da birbirlerine bağlandı.
  Fotoğraf – Cemal Emden

Fotoğraf – Cemal Emden

Binanın teknik okul olması strüktürel, elektrik, mekanik sistemlerin mekana yansıdığı bir ortamı kurgulama yaklaşımını getirdi. Strüktürel olarak yalın ve net bir kurguda çözümlenen projede betonarme karkas bloklar çelik kirişler ve cam örtü ile geçilen şeffaf yüzeylerle bağlandı. Malzeme çeşitliliğini minimize etmek amacıyla tavan, zemin ve duvarlarda kaplama katmanı kaldırıldı.
Fotoğraf – Cemal Emden

  Fotoğraf – Cemal Emden

 

2. Urla Kent Meydanı ve Ticaret Merkezi
Tasarım Ekibi :Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi : Tuğçe Şık, İbrahim Deniz, Okan Taşkıran, Fahriye Altınel
İşveren : Urla Belediyesi
Yer :Urla, İzmir
İnşaat Alanı : 30,760 m2
Proje Tarihi :2007-2009
Yapım Tarihi :2009-2011
ARKİV Seçkileri – 2011

Kıyısı -İskele-, zeytinlik ve bağlarla örtülmüş küçük köyleri, son yıllarda oluşan yeni konut siteleri ve kıyıdan daha içte kurulmuş merkez yerleşmesi ile farklı yaşantılar sunan ve farklı fiziksel, sosyal örüntülerden oluşan, İzmir’in batısında küçük ölçekli bir kasaba Urla. Yeni imar anlayışı ile oluşan yapılaşmaya rağmen geleneksel dokunun izlerini kısmen taşımakta. Urla da idari, ticari ve sosyal bir çekim alanı olan merkez araç trafiğinin, otoparkın sorun olduğu, Belediye’nin çözüm üretmesi gereken bir kentsel mekan olarak bulunuyordu. Özellikle son yıllarda Urla’ya yeni konut alanlarının katılımıyla oluşan nüfus artışı ve kentin kullanıcı profilindeki çeşitlenme merkezi daha da yüklemekte ve yeni mekansal beklentileri de yaratmaktaydı.

Belediye, kent merkezinde eski otogar alanı olan ticaret imarlı mevcut boşluğu, kentsel yaşantıya yeni bir yaşam alanı sunarak dönüştürecek, aynı zamanda araç parkını rahatlatacak, yaya ve araç trafiğini düzenleyecek bir çözüm üretilmesini talep etti.

Bu doğrultuda, imar planında ticaret merkezi olarak ayrılmış mevcut kentsel boşluk bitişiğindeki meydan ve tören alanı ile birlikte ele alındı. Ticaret adasında inşa edilen iki katlı yeraltı otoparkı üzerinde konumlandırılan alışveriş birimleri yani çarşı kentin mevcut dokusu içindeki kot ve ulaşım akslarını bağlayan bir geçiş mekânı olarak ele alındı. Yeni düzenleme ile kent merkezinde belediye binası gibi kamu binaları ile ticaret ve sosyokültürel aktivitelerin gerçekleştiği merkezde, tören alanı gibi resmi alanı da içeren bir meydan yaratıldı. Dinlenme, gezme eylemlerinin gerçekleştirileceği meydanı çarşının işlevsel olarak beslemesi mekânsal olarak da tanımlaması amaçlandı. Kentte farklı kotlar dükkânların açıldığı sokaklar ile bağlandı. Alanın kuzeyindeki karşı parselde yer alan eski tamirhane binası yenilenerek kentlinin çeşitli kültürel etkinlikler için kullanabileceği bir mekana dönüştürüldü. Eski bina meydan kotuna köprü ile bağlanarak taş binanın önünde bir avlu oluşturuldu. İklimsel verilerde düşünülerek yer yer gölgeli mekânlar yaratacak arkadlı geçitler tasarlandı. Çarşı kütlesi ile tanımlanan meydan, çınar ağaçları ile oluşturulan yeşil doku ile çeşitlenmekte. Çınar ağacının tercih edilme nedeni hem mevsimsel değişikleri yansıtan bir ağaç, hem de geleneksel kent meydanının ağacı olması. Bu alana yerleştirilen oturma elemanları ile kullanıcının geçmişten gelen gündelik ve yerel alışkanlıklarını sürdürmesi düşünüldü. Yapılan düzenlemeler ile Meydan, Sokak, Avlu, Arkadlı Geçit, Teras gibi yeni kentsel mekanlar sunuldu. 350 araçlık kapalı otopark, sığınak, tuvaletler, servis ve teknik hacimler ile dükkanların oluşturduğu program 5 kata dağıtıldı. Yeraltında iki kat otopark ve sığınak olarak düzenlendi, üç kat alışveriş ve rekreatif amaçlı mekanlara ayrıldı.

Fotoğraf – Cemal Emden
  Fotoğraf- Cemal Emden

3.Olive Park Evleri
Tasarım Ekibi :Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi : İbrahim Deniz, Okan Taşkıran, Fahriye Altınel, Banu Olcay
İşveren : TRE Investment
Yer : Zeytinalanı – Urla, İzmir
İnşaat Alanı :75.000 m2
Kapalı İnşaat Alanı : 11.250 m2
Proje Tarihi :2005
Yapım Tarihi :2005 – 2006
ARKİV Seçkileri – 2007
Olive Park Evleri doğa içinde, konfor standardı yüksek, kişiselleştirilmiş mekan kurguları ve alternatif yaşam alanları ile kullanıcıya özel yeni bir yaşam biçimini sunma amacına cevap arayan yaklaşım ile kurgulanmış bir konut sitesidir. Site, Zeytinalan’da çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrelenmiş, denize hakim yetmişbeş dönümlük bir vadide konumlanan otuz farklı evden oluşur. Her biri, yaklaşık ikibinbeşyüz metrekare bahçe içinde ve üçyüz ile dörtyüzelli metrekare arasında değişen kullanım alanına sahip evler arazinin değişken eğime sahip topografyasının sağladığı olanakla farklı konumlarda çeşitli manzaralara açılır. Evlerin konumlandığı özel mülkiyet alanının büyüklüğü her evin müstakil olma algısını güçlendirirken, kullanılan mimari dil birliği aidiyet duygusunu arttırmaktadır.

Bir arada ama bağımsız yaşamak
Arazinin %7 yoğunluklu imar durumu düşük yoğunluklu bir yapılaşma oluşumunda önemli bir kriterdir. Düşük yoğunluklu yapılaşma “bir arada ama bağımsız yaşamak” vurgusunu getirmiştir. Bu doğrultuda parseller belli ama sınırları geçirgen, bitkilerle sınırlandırıldı. Sosyalleşme alanları , spor ve çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, sohbet terasları oluşturuldu.

Fotoğraf – Cemal Emden

  Fotoğraf – Cemal Emden

Fotoğraf – Cemal Emden


Aynı yere ait / aynı kimliğe sahip ama farklı olmak

Tasarım yaklaşımında, farklı plan kurgularına sahip evleri aynı yere ait kılan dil birliği kütlelerde benzer geometrilerin farklı kompozisyonları, yapı elemanlarında benzer formların tekrarı ve yüzey dokularında benzer cephe kaplama malzemelerinin kullanımında arandı.
Farklı plan kurguları benzer birimler kullanılarak oluşturuldu. Dikdörtgen prizma birimler ile yatayda ya da düşeyde, yan yana getirilerek L, U formlu şemalar kurgulandı. Kiremit örtülü kırma çatılar, yuvarlak kolonların cepheye ritmik yansıması, geniş boşluklar ve cephelere takılan ahşap teraslar ortak dili oluşturmak için kullanıldı.
Benzer birimlerle kurgulanan formlar aynı malzemeler ile kaplandı. Cepheler beyaz mozaik sıva ile kaplanarak taraklandı. Aynı yere ait, aynı kimliğe sahip ama farklı olduğunun vurgusu aynı malzemenin farklı uygulanması ile gerçekleştirildi. Kumtaşı özelliğinde işlenmesi kolay bir malzeme olan temel kazılarından çıkarılan arazi taşı, evlerin cephe kaplamasında, bazı iç mekan duvar yüzeylerinde ve istinat duvarlarında kullanıldı. Taşlar bazı evlerde kesilip silinerek ankrajlı monte edildi. Bazı evlerde ise el aletleri ile biçimlendirilerek harçla yapıştırıldı.

Konumlanırken, biçimlenirken arazinin verdiklerini ve birbirini önemsemek

Olive Park’ta evler konumlandırılır ve biçimlendirilirken arazi verileri önemsendi. Mevcut bitki örtüsünü korumak tasarım kararıydı. Varolan bir zeytin veya çam ağacının çevresinde evi kurmak veya ağaçların eteğine yaslanmak gibi. Evlerin biri birlerini önemsemesini sağlamak isteği, kimi düz kimi dik olan değişken arazi topografyası içinde farklı kotlara sahip evler kurgulanmasına neden oldu. Olive Park’ta her ev konumundan dolayı aldığı bir ad ile kimliklendirildi. Evlerin bahçelerinde yine arazi taşından yontulmuş, sanatçının eve özgü yorumladığı heykeller yerleştirildi. Bu özellikleri ile evlerin kullanıcıya özel olma durumunu ve seçkin bir mekân da oraya ait olarak yaşama biçimini sunmak amaçlandı.

  Fotoğraf – Mehmet Ali Cida

Fotoğraf – Cemal Emden
  Fotoğraf – Cemal Emden

4.Olive Park Evleri – Ece Evi
Tasarım :Metin Kılıç
Proje Ekibi : İbrahim Deniz, Okan Taşkıran, Fahriye Altınel, Banu Olcay
İşveren : TRE Investment
Yer : Zeytinalanı – Urla, İzmir
Hizmet Kapsamı :Mimari Tasarım, Kentsel Tasarım, Yüklenicilik
İnşaat Alanı : 360 m2
Proje Tarihi :2005
Yapım Tarihi :2005-2006
11. Ulusal Mimarlık Yapı Dalı Ödül Adayı

Ece Evi arazinin üst kotlarına yerleştirilmiş evlerden biri. Ev hem site hem de hakim manzaraya yönelmiş bir konumda. Deniz manzarasının evin her mekanından algılanması kriteri plan şemasını belirledi. Dikdörtgen prizmalar ile U formunundaki plan şemasında mekanlar organize edildi. 2 katlı olarak tasarlanan kütleye ana giriş üst kottan alındı. Alt katta mekanların bahçe ile iç içe bir yaşantı kurması istendi. İçe ait bir dış mekan olarak kurgulanan orta avlu havuz ile zenginleştirildi. Doğanın ve manzaranın evin her mekanında algılanabilmesi için cephelerde geniş cam yüzeyler bırakıldı.

  Fotoğraf – Mehmet Ali Cida
Fotoğraf – Mehmet Ali Cida
  Fotoğraf – Cemal Emden

5.Gaziemir Akut Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi
Tasarım :Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi : Seden Cinasal Avcı
İşveren : Ulusal Kalp Özel Sağlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.
Yer : Zeytinalanı – Urla, İzmir
Hizmet Kapsamı :Mimari Tasarım, Kentsel Tasarım, Yüklenicilik
İnşaat Alanı : 4,180 m2
Proje Tarihi :2007
Yapım Tarihi :2007-2011
ARKİV Seçkileri – 2011
Bina, İzmir Gaziemir’de sağlık yapısı imarlı, yan, ön ve arka bahçe çekme mesafeleri, gabarisi imar koşulları ile belirlenmiş bir köşe parsel üzerinde, konut, imalathaneler gibi farklı yapı tipolojileri içeren fiziksel yapılanmasını tamamlamamış bir çevrede konumlanıyor. 50 yataklı özel dal hastanesi olarak hizmet verecek bir sağlık yapısı, hastane olarak tasarlandı.
Tasarım yaklaşımı olarak, mekan organizasyonunda yalın ve akılcı bir işleyiş kurgusunu oluşturmak, kütle estetiği ile mekan algısında da sağlık hizmetlerinin çağrıştırdığı temiz, güvenli, dingin, hayat veren kavramlarını mekansallaştıracak bir kimlik kurmak fikri benimsendi.
Mekanlar lineer plan şemasında ve dört katta kurgulandı. Bodrum katta ameliyathane, yoğun bakım ve teknik hacimler; giriş katta acil müdahale ve poliklinikler ile tetkik odaları, danışma – kayıt gibi idari mekanlar ve kafeterya; birinci ve ikinci katlar ise hasta yatak odaları ve doktor çalışma odaları olarak program dağıtıldı.
Giriş, acil müdahale, teşhis ve tedavi birimleri ve hasta yatak odalarını, dış ortama hem bağlayan hem de ayıran kütle içinde büyük bir boşluk, içe ait bir dış mekan olarak kurgulandı. Bu yarı geçirgen toplayıcı /ayırıcı büyük boşluk–galeri, sakin, dingin, sessiz olması istenen hasta yatma yani dinlenme alanları ile dinamik alanları koparan ortam olarak düşünüldü. Giriş mekanı binanın kalbi, diğer tüm mekanlar onun çevresinde, ona sarılmış olarak konumlandırıldı. Kavramsal hissiyatı vurgulamak için cephe ve iç mekanlarda kullanılan malzeme ve renklerde çeşitlenmeye gidilmedi. Beyaz ve gri bina iç ve dış yüzeylerinde hakim renk olarak kullanıldı. Cephe malzemesi olarak seçilen Afyon tundura silver mermer galeride de devam ettirilerek mekanın dışa ait olma durumu vurgulanmak istendi. Girişe açılan hasta yatak katlarındaki boşluklara farklı renklerde şeffaf panolar takılarak, gün ışığının farklı yansımaları ile koridor mekanlarında da değişkenlik amaçlandı.

  Fotoğraf – Cemal Emden
Fotoğraf – Cemal Emden

6. İAOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

Tasarım :Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi : Merih Feza Yıldırım, Serdar Uslubaş, Alican Helvacıoğlu, Damla Duru
Danışman : Deniz Güner
İşveren : İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölge Yönetimi

Proje Tarihi : 2012

İnşaat Alanı : 13,270 m2

Davetli Yarışma 1.

Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Binası İzmir Atatürk Organize Sanayi Sitesi’nin ızgara planlı yerleşim düzenindeki tip parsellerden biri üzerinde yer almaktadır. İçe dönük yapı komplekslerinin tek düze bir kurguda bir araya geldiği yapılaşma karakterine kontrast bir yapı kimliği kurgulamak tasarım yaklaşımı olarak benimsendi. 2 tasarım stratejisi geliştirildi. İlk olarak okulun sosyal ve atölye birimleri iç galeri etrafında toplanan bloklar olarak ele alındı. Eğitim bloğu ise üst kotlarda çözüldü. İkinci olarak, yeşil topografya üst kotlara taşınarak eğitim bloğu ile kamusal mekanların düşeyde birbirinden ayrılması sağlandı.

Kütle; planda, etkileşime olanak sağlayan, görsel algının sürekli kılındığı, dinamik ve zengin iç yaşantıyı kuran büyük bir orta galeriyi saran mekanlar dizgesi olarak organize edildi. Geçirgen duvar yüzeyinin tanımladığı iç galeri, yapının kurumsal kimliğini yansıtan kamusal mekan niteliğindedir. Galeri çevresindeki koridor üzerine dizilmiş mekanlar, duvarın üzerindeki büyük boşluklarla ya da kulüp çalışmaları gibi farklı programları yüklenen nişlerle galeriye dahil olurlar.
Yapının bu içe dönük, zengin iç yaşantısının yanı sıra zemin katta parçalı bloklar arasında yaratılan farklı niteliklere sahip nişlerle dış mekana açılarak, dışarısı ile de diyalog içinde olması amaçlandı.
Yerleşim dokusu içinde tekdüzeliği kırmak, üçüncü boyutta farklı bir çevre algısı yaratmak için yeni bir zemin kotu oluşturuldu. Yeşil peyzajın devam ettirildiği bu yeni kot kullanıcılara ve eğitim birimlerine alternatif bir etkileşim mekanı olarak sunulmakla birlikte çevre algısında da yeni bir ufuk çizgisi yarattı.

7.Şişli Lisesi – Ulusal Mimari Proje Yarışması
Tasarım :Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi : Damla Duru, Alpay Demirci, Burçin Demirci, Serdar Uslubaş,
Gizem Özakıncı, Kerem Dumlu
İşveren : Şişli Belediyesi
Yer : Şişli, İstanbul
Proje Tarihi : 2011

Çağdaş eğitim modeli bireyde yaratıcılığı, diyalog kurmayı, bireysel beceriyi geliştirmeyi, etkileşimi hedefler ve sosyalleşmeyi motive eder. Esnek, akışkan, geçirgen, devingen ve saydam mekan kurguları böyle bir modelin uygulama ortamı olarak tanımlanabilir. Bu düşünceden hareketle eğitim yapısının zengin bir iç dünya kurgusuna sahip olması fikri benimsendi.
Çevresel etkiler ve arazi verileri de değerlendirilerek vaziyet planında kitlenin konumlanma ve biçimlenme kararları verildi. Keskin eğimli bir topografyaya sahip, yoğun yapılaşmış kentsel çevrenin içinde bulunan proje alanında kitlenin çevre binalara görsel algı olarak yeşil bir peyzaj sunması amaçlandı. İki kademeli kitlede çatı ve teraslar park algısını güçlendirecek aktif ve pasif yeşil peyzaj olarak tasarlandı.
Bina yüksekliği boyunca devam eden, kentsel meydan gibi zengin bir yaşantı sunan kırıklı form ile dinamik etkisi, görsel zenginliği arttırılan iç dünya / galerinin, her katta idari, eğitim ve sosyal mekanlar ile beslenmesi, eğitim bloklarının sınırladığı dış mekan – bahçe ile görsel bağ kurması sağlandı. Galeri alt kotta tören alanı ile açık spor alanı kullanımına da uygun olarak düzenlenen bahçeye bağlandı.

8.Denizli Hükümet Konağı ve Çevresi Kentsel Tasarımı – Ulusal Mimari Proje Yarışması
Tasarım : Dürrin Süer, Deniz Güner, Metin Kılıç, Koray Velibeyoğlu
Proje Ekibi : Tuğçe Şık, Hamidreza Yazdani, Gizem Özakıncı, Damla Duru, İmran
Karabulut
İşveren : Denizli İl Özel İdaresi

Proje Tarihi : 2009

İnşaat Alanı : 12,400 m2

Ödül : Satın Alma

Proje alanı bütününde tasarım kurgusu üç ana bölümde ele alınmıştır.
1. Mevcut Nitelikli Yapıların Yeniden İşlevlendirilmesi
Cumhuriyet dönemi yapılaşma anlayışını / kimliğini yansıtan mevcut binaların, kentsel belleği korumak ve kent mekanının sürekliliğini sağlayarak dönüştürmek amacıyla, yeniden işlevlendirilerek korunmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda;
Endüstri Meslek Lisesi taş atölyeleri – Kent Mutfağı
Vilayet Binası – Kent Akademisi
Kız Meslek Lisesi – Kent Oteli olması önerilmiştir. Yeni işlevlerin mevcut mekan kurgularına uyumu ve korunacak binaların yapısal iyileştirilmesi göz önünde bulundurulmuştur.
2. Ana İşlevler
Hükümet Konağı
L, U, H plan şemalarındaki korunacak binaların özel açık mekanını kurgulayan mekan anlayışı yeni vilayet binası için de benimsenmiştir. Programda yer alan birimleri içeren kolların tanımladığı orta avlu, batı cephesinde valilik makamının da yönlendiği KENT MEYDANI’na bağlanırken, kuzey ve güney akslarında alanda Hükümet Konağı ile koparılan / ayrıştırılan, iki farklı karakterdeki yeşil alana (Kentsel Boşluk, Kent Ormanı) görsel olarak açılmaktadır. Arazideki kotlar kullanılarak, bina doğal eğime yaslanmış ve açık alan sistemi ile bütünleştirilerek kurgulanmıştır. Binaya giriş -6.50 kotundaki avlu ile -10.00 kotundaki alt meydandan gerçekleşmektedir. Giriş kütlesi iç mekanda üç ayrı kotu görsel olarak birbirine bağlayan ve prestij etkisini artıran galeri etrafında sirküle olmaktadır. Betonarme karkas taşıyıcı sistemdeki yapıya, metal güneş kırıcıların takıldığı cam bir cephe giydirilecektir.
Kent Müzesi
Kentin kalbi olan proje alanının alt kotunda, mevcut mimari dil / kimlik ile kontrast yaratacak, teknoloji vurgusu olan ikonik bir yapı, kent müzesi olarak önerilmiştir.
3. Açık Alan Kurgusu
Kent Meydanı
Hükümet Konağı ile STK birimlerinin sınırladığı Kent Meydanı’nın bir sivil aktivite mekanı olarak yaşaması öngörülmektedir.
Yeşil Alanlar
Kentsel imge ve bağlamı yeniden yorumlayan farklı kentsel peyzaj düzenlemeleri ile Kentsel Boşluk, Kent Ormanı, Kent Bahçesi, Kentsel Halı, Kent Balkonu olarak adlandırılan programlanabilir yeşil alanlar proje alanının aktif kullanımı sağlayacaktır.
Aktivite Cepleri
EKOYOL ile alan içindeki açık alanlara açılan ve genişleyen noktalarda aktivite cepleri oluşturulacaktır. EKOYOL ve Aktivite cepleri boyunca alana ve çevresine işlevsel/görsel bütünlük kazandıracak kent mobilyaları yer alacaktır.

9.Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi – Ulusal Mimari Proje Yarışması
Tasarım :Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi : Tuğçe Şık, Damla Duru,Güler Şakir,Betül Ceylan,Elif Arslan
İşveren : Bornova Belediyesi
Yer : Bornova , İzmir
İnşaat Alanı : 3,570 m2
Proje Tarihi : 2010

Kazı Alanı, Ziyaretçi Merkezi-Kazı Evi- Neolitik Köy Alanı ve Yaklaşım Alanı olarak üç bölüme ayrılmış yerin mekansal ve algısal bütünlük içinde olması amaçlandı.
Tasarlanan proje mekansal olarak kazı alanının devamı niteliğinde, büyük bir arkeolojik açma olarak kurgulandı. Bu bağlamda kazı alanında uygulanan kare plan / gridal kazı yöntemi şeması projenin mekansal kurgusunu oluşturdu.
Kazı şeması / gridal plan projenin konumlanmasında da referans olarak alındı. Buraya yerleşecek yapının geçmişi geleceğe taşıyacak bir müdahale tavrı içinde ve zeminle geçici bir ilişki kuruyor olması fikri benimsendi. Bu bağlamda kütle bir koruma çatısı mantığı ile ele alındı ve kazı alanındaki koruma çatısı ile de sürekliliğinin olması istendi. Alana fazla yayılmadan ve yaklaşım alanından başlayarak kazı alanı ile görsel bağ kuracak şeffaf bir kütle etkisi fikri benimsendi.
Projenin giriş mekanı, köprü ile bağlanarak yaklaşım alanını da içine alan bir yaya dolaşım mekanı / plaza olarak ele alındı. Bu plazanın, alanın sorunlu ve zayıf olan yaya yaklaşımında bağlayıcı / toplayıcı bir çekim odağı olması düşünüldü.
Projede, ziyaretçi merkezine gelen ziyaretçilerin 0.00 kotunda binanın içinden geçerek kazı alanına ulaşması, açık alanda belirlenen ahşap platformlardan kurulu gezi güzergahını izleyerek yeniden binanın içine ulaşması, aynı kottaki geçici sergi ve alt kotta düzenlenen sergi alanında da bilgilendikten sonra binadan ayrılacağı bir dolaşım düzeni önerildi.Neolotik Köy, ortam ile ilişkisinin kopartılması amacı ile topoğrafyada yaratılan yükseltilerle sınırlandırılan, zemin kotunun 1.50 metre altına inilen ve ziyaretçi merkezinden tünel ile ulaşılan bir açık mekan olarak düzenlendi.

10.Troya Müzesi – Ulusal Mimari Proje Yarışması
Tasarım : Metin Kılıç, Deniz Güner, Dürrin Süer
Proje Ekibi : Damla Duru,Ece Uyar
İşveren :T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yer : Çanakkale
İnşaat Alanı : 11,000 m2
Proje Tarihi : 2011
Bolluğun, adaletin, sağlığın, barışın, zaferin, bilgeliğin, yeniden doğuşun simgesi zeytin ağaçlarını koruyarak, sayısını çoğaltmak ve yapıları çevresinde konumlandırmak, zeytinliğin dışında, ağaçların çevresinde yapılaşmak için programı parçalayarak arazideki boşluklara dağıtmak, Troya’nın ve Tevfikiye Köyü’nün kentsel örüntüsüne öykünerek, topografyaya, yollara ve birbirlerine göre konumlandırılmak üzere programı üç bloğa dağıtmak, yer’in hassas ve kırılgan özelliği nedeniyle blokların zeminle ilişkisini dokunarak kurmak. 5000 yıllık geçmişi olan yer’i farklı kotlarda, tarihsel katmanlarda algısının çoğaltarak, perspektiflerini zenginleştirerek gezdirmek. Yer’in tarihi ve doğal zenginliğini yatayda köprü-patika ile düşeyde ise kule bina yoluyla sergilemek. Yerleşkedeki gezintiyi, Truva ören yeri ve Tevfikiye Köyü’nün sokaklarında gezer gibi kıvrılarak, dönerek, binaların arasından, yeşilin içinden geçerek deneyimlemek. Sergiyi, günümüzden başlayarak yer’in geçmişine doğru katman katman indirerek gezdirmek. Yapıların iç’le dış’ı görsel olarak bağlayacak, hafif – geçirgen – saydam bir kabuğa, ten’e sahip olmasını sağlamak.

11.Fethiye Belediyesi Alışveriş Merkezi – Ulusal Mimari Proje Yarışması
Tasarım : Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi : Seden Cinasal Avcı
İşveren : Fethiye Belediyesi
Yer : Fethiye
İnşaat Alanı :32, 540 m2
Proje Tarihi : 2008

Son yıllarda evrensel ölçekte olduğu gibi Türkiye’de de alışveriş olgusu değişim ve gelişim göstererek yaşam biçimini belirleyici rol oynamakta. Yeni yaşam biçiminin etkileri sosyal ve fiziksel örüntülerinde başkalaşmasına neden olmakta. Alışverişin yanı sıra yeme içme, eğlenme, dinlenme, sportif ve kültürel eylemler gibi çeşitli ve farklı işlevleri bir arada sunan ve “Tüketim Katedralleri” olarak da tanımlanan yeni yaşam alanları günlük yaşantının vazgeçilmez ve çekici mekanları. Kent merkezinde ya da çeperinde, çoğunlukla kapalı, içe dönük, yer aldığı ortamdan kopuk kurgulanan bu sihirli kutular, her yerde yeniden ve yeniden kurulmakta / üretilmekte. Fethiye’de talep edilen alışveriş ve yaşam merkezi için önerilen bu projede, bulunduğu yere ait verileri örgütleyen, Fethiye’nin kentsel ölçeği ve dokusu ile uyumlu, iklimsel özelliklerin olumsuz etkilerinin denetlendiği, malzeme seçimi ile çağdaş kimliğe sahip mekan dilini yansıtacak bir mimari amaçlandı. Bu bağlamda proje alanı verileri değerlendirildi. Fethiye, turizmin sosyal ve ekonomik dokuda belirleyici olduğu bir sahil yerleşmesi, küçük ölçekli bir kent. Parsel kentte yeni gelişmekte olan konut bölgesi içinde yer almakta. Bu açıdan bulunduğu çevrede bir çekim merkezi olacak. Çevredeki konut kullanıcılarının yanısıra alanın kuzeyindeki otogar kullanıcısı da alışveriş merkezinin kullanıcı profiline katkı koyacak. Alanı kent merkezine bağlayan bir iz olan dere otogar ile parsel arasında uzanıp giden bir peyzaj yaratmakta. Fethiye sıcak ve güneşli günlerin sayısının çok olduğu bir iklime sahip, dış mekan kullanım alışkanlığı yüksek. Bu tespitler doğrultusunda, alanda tasarlanacak alışveriş ve yaşam merkezi için, sokaklar ve yapı parsellerinden kurulu mevcut kentsel dokunun devamlılığını sağlayan bir mekan örüntüsü önerilmekte. Güneş kontrolü için hava ve ışığı geçirebilen bir üst örtünün açık yaya dolaşım alanlarının yani sokakların üstünü örtmesi aynı zamanda mekan tanımını kuvvetlendirmesi, ayrıca enerji tüketiminin azaltılması ile hem işletme maliyeti hem de ekosisteme verilecek zararı minimize etmek amaçlanmakta.

12.Asma Bahçeler Konut Sitesi
Tasarım : Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi :Merih Feza Yıldırım, Serdar Uslubaş, Damla Duru, AliCan Helvacıoğlu
İşveren : TEMİŞ İnşaat
Yer : Narlıdere, İzmir
İnşaat Alanı :14,800 m2
Proje Tarihi : 2012
92 hanelik bir toplu konut projesi olan Teras Evler tasarlanırken amaç, kullanıcıların bir arada yaşarken de, müstakil konut konforuna ulaşmaları oldu. Konutlar yüksek eğimli arazinin eğim çizgileri referans alınarak araziye yerleştirildi. Böylece doğal topografyaya en az müdahaleyle, yeşille bütünleşen, geniş bahçeli konutlar elde edildi.

14. Asma Bahçeler Satış Ofisi
Tasarım : Metin Kılıç, Dürrin Süer
Proje Ekibi :Merih Feza Yıldırım, Serdar Uslubaş, Damla Duru, AliCan
Helvacıoğlu, Burak Bakö
İşveren : TEMİŞ İnşaat
Yer : Narlıdere, İzmir
Proje Tarihi : 2012
Yapım Yılı : 2012

İnşaat alanı : 134 m2

İzmir, Narlıdere’de, arazi eğiminin %50 seviyelerine çıktığı bir alanda, Asma Bahçeler konut sitesinin tanıtım ofisi olarak tasarlanan yapı, geçici bir yapının topoğrafyada kalıcı bir değişiklik yapmadan konumlanması ana tasarım ilkesi üzerine kurgulandı. İşlevini gerçekleştirmesinin ardından kaldırılması düşünülen yapının inşaatı 20 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı. Yapı, aynı zamanda tanıtımı yapılan projenin çeşitli detay ve malzemelerinin denendiği bir platformdur. 3 benzer kütlenin farklı açılara yönelen tekrarı ile biçim kazanan kütle, deniz ve vadi manzarasına yönelerek manzarayı iç mekânın önemli bir bileşeni kılması, yapıyı saran ahşap güneş kırıcıların yarattığı ışık oyunları keyifli bir iç mekân deneyimi sunuyor. Ziyaretçileri bir mekânın içine girmenin ötesinde konumlandığı vadinin üzerine çıkmış hissine kapılması sağlayan yapı neredeyse tamamen cam duvarlardan oluşuyor.

Fotoğraf – Erdal Gümüş

6 Yorum
  1. Projeleriniz ve vücuda getirdiğiniz yapıtlarınızda mimari olgunluğu, tecrübeyi ve titizliği sezmemek mümkün değil. Başarılı profesyonelliğinizin artarak önemli örnekler vereceğini umarak çalışmalarınızda başarılar.

    Ahmet Akçan | 27 Ocak 2013

  2. Mimarlık ofisinin (tasarımcı ortakların) tutarlı ve güçlü bir mimarlık çizgisinin olduğu projelerden açıklıkla fark ediliyor. Serbest mimarlar ailesinde niteliksel gelişmenin son dönem temsilcileri olarak görüyorum.

    necmi yazgan | 29 Ocak 2013

  3. Her projenin kendi içindeki önemi çerçevesinde oluşturulan tutarlı çözümler ve işlevin yarattığı yapının kendini ifade biçimi, M+D için artık “işte bu M+D tasarımı” dememize neden oluyor.
    Yolunuzun açık ve sürekli olması ülkemiz mimarlığı açısında şanstır.

    Necati ŞEN | 5 Aralık 2013

  4. Benim yorumum ne kadar önemli bilmiyorum arkadaşlarım gerçekten sizlerle çağdaşım olduğunuz ve sizler benim tanıdığım insanlar olduğunuz için çok gurur duydum,çok tebrik ediyorum.Başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum…
    Bu arada beni hatırlamanız için söylüyorum ben Arzu Okan.Dürrin benim sınıf arkadaşımdı.

    Arzu Alemdarlar | 28 Mayıs 2014

  5. Eğimli bir araziye ev yaptırıyorum. Görsellere bakarken narlıkuyudaki tasarımınıza rasladım ve hayran kaldım. Tasarımda estetiğin yanı sıra zeka var. Başarılarınızın devamını dilerim.

    Mukadder | 22 Temmuz 2016

  6. Düzeltme: narlıdere izmir :)

    Mukadder | 22 Temmuz 2016


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org