Süleymaniye'de Bir Mimari Tasarım Atölye Dersi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Süleymaniye’de Bir Mimari Tasarım Atölye Dersi
Share 30 Ağustos 2008

Geçtiğimiz günlerde, Haliç Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde yaz dönemi Mimari Tasarım Projesi’ne konuk olduk. Proje yürütücüsü, Mimdap Yayın Tanıtım’larında Mimarlıkta Tasarımın Ruhu adlı kitabıyla da yer bulan Yrd. Doç. Dr. Lerzan Aras. Aslında 9 öğrencinin aldığı proje dersinde o gün dört öğrenciyi görüyoruz, dönem bitimine yakın proje teslimini yetiştirme telaşı had safhada. Çalışmalar çaylar, kahveler, kurabiyeler ve tartışmalar eşliğinde sürüyor.

Proje alanını yaz döneminde öğrencilerle Lerzan Hoca birlikte belirlemişler. Çalışma sahası Süleymaniye Camii ile İMÇ arasında kalan, Rehabilitasyon Projesi kapsamına alınmış olan konut yoğunluklu tarihi bölge. Kendi istedikleri bir alan olmasından da kaynaklı olsa gerek, alanı herkes benimsemiş, dönem başında hep beraber gidip tüm sokakları gezip bölge halkıyla sohbet etmeyi ihmal etmemişler. Kağıt üzerinde değil, proje alanında ortaya çıkıyor mimari tasarım projeleri.

Aslında çalışma alanı, Rehabilitasyon Projesi kapsamında iki etaba ayrılmış ve ilk etap projesi tamamlandığı halde beğenilmediği için rafa kaldırılmış. Mimari Tasarım Yaz Atölyesi ise konuya akademik bir yaklaşım getirmek için proje konuları olarak ikinci etabı seçmişler.

Süleymaniye Bölgesi Silüeti 1

Süleymaniye Bölgesi Silüeti 2

Süleymaniye Bölgesi Silüeti 3

Süleymaniye Bölgesi Silüeti 4

“Bölgeye gidip sokak sokak gezdik, orada yaşayanları tanımaya, yaşamlarına onların gözlerinden bakmaya çalıştık. Yaşamları gerçekten zor, temel ihtiyaçlarına yetecek kadar bile para kazanamıyorlar.” diye söze başlıyorlar. Proje alanı Süleymaniye’nin “turistik” yüzü ile İMÇ arasında tamamen içine kapalı, izole edilmiş, hava almayan bir bölge. Ne dışarıdan içeriye bir müdahale var, ne de içeriden dışarıya net bir geçiş. Kendi içine gömülmüş bir yaşam alanı. Bu içine kapanıklığı da proje çalışmaları sırasında en önemli sorunlardan biri olarak ortaya konuyor.

Projeye yönelik geliştirdikleri bakış açısından bahsetmeye başlarken konu gündemde olan kentsel dönüşüm / yenileme çalışmalarına geliyor. Proje grubu yapılacak herhangi bir çalışmanın tamamen bölge halkının burada (daha iyi koşullarda) yaşamaya devam etmesini amaçlaması gerektiği konusunda hemfikir. O nedenle geliştirdikleri projelerin temelinde hem mimari hem de sosyolojik bir bakış açısı geliştirmeye çalıştıklarını özellikle belirtiyorlar. Örneğin, sonuç tasarımında kendi halkı ve yaşam tarzıyla yaşamaya devam edebilmesi için,

  • en azından banyo ve mutfağı mutlaka bulunan konutlar,
  • bölge halkının ihtiyaçlarını karşılayacak küçük çaplı market, manav, lokanta,
  • sağlık ocağı,
  • ticari faaliyetleri hareketlendirecek bir halk pazarı,
  • eğitim imkanlarını iyileştirmek amacıyla kitaplık, halkevi vb. donatımlar olmazsa olmaz öğeler olarak sıralanıyor.

Öncelikle projelerinde İMÇ’nin işlevinin korunduğunu ön görüyorlar. Çünkü buraya yapılacak ufak da olsa bir müdahale hem buraya yapılacak plan ve projeleri hem de burada yaşayan halkın yaşamını tamamen değştirecek bir unsur olarak görülüyor. Ayrıca alanın kendi alt merkezinin oluşturulması ve Süleymaniye’nin turizm alanının tamamen dışına itilmiş olduğu ve kullanıcıları da tamamen farklı olduğu için turizmi bir araç olarak kullanmayıp kendi işlevlerini yaratacak çözümler üretiyorlar: örneğin eğitimin yoğun olduğu bir bölge olması nedeniyle yurt ve özellikle mesleki eğitime yönelik bir kurum ve onu destekleyecek küçük bir iş merkezi için bölgede uygun alanlar yaratılabiliyor. Bunlara bağlı olarak öğrencilere yönelik kafe, lokanta, kütüphane gibi işlevler de, bölgenin canlılığını arttıracak unsurlar olarak görülüyor.

Adaların aralarında açılacak yollar hem bölge içinde hem de bölgenin çevresiyle olan bağlantısını arttıracak ve buradaki yaşamı da hareketlendirecek. Örnek olarak incelediğimiz bir projede, büyük ve boşlukları bulunan bir adada,özellikle halk pazarı veözgün sokak dokusunu bozmayacak yeni geçişler, konut yoğun adalara doğru yumuşak bir konut geçişi görüyoruz. Bölgede konut dokusu çok eski ve kötü durumda olduğu için projeler bir çok binanın yıkılarak yerine özgün dokuyu ve silüeti bozmayacak yeni konutlar öneriliyor. Yaşam biçimine saygılı biçimde konutlarda ortak yaşam alanları, sokaklarda da sokak yaşamını yok etmeyecek, kapı önlerinde oturma alışkanlığını sürdürebilecek geniş kaldırımlı, samimi sokaklarda projelerin en önemli öğeleri. Grubun ortak kararlarından biri de küçük, mütevazı meydanlar, mevcut dokuyu takip eden samimi sokakların projeyi yaşatacağı…

Sadece mimari değil aynı zamanda kentsel ölçekte bir tasarıma doğru yönelen projelerin teslim tarihi eylül ayının ilk haftası. Ortaya çıkanlardan ise sadece fikir aşaması bile, kentsel ölçekteki projelere akademik yaklaşımın önemini gösteriyor.

Silüetlerin büyüklerine ulaşmak için isimlerine tıklayınız.

mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org